2017 m. vasario 12 d., sekmadienis

Višta, kepta ant alaus skardinės


Paragavusi pagalvojau, kad tai skaniausia vištiena, kurią esu kada nors valgiusi. Tokia drėgna, minkšta, tirpstanti burnoje. Tą patį pagalvojau iškepusi ir antrą kartą. O viso ko esmė - kepimo būdas: viščiukas kepamas patupdytas ant alaus skardinės.  Alus, garuodamas viščiuko viduje drėkina mėsą, o mėsa kepa tolygiau. Aš kepiau ant pintos dydžio skardinės, kurios tikrai tokios didelės nereikėjo, bent jau mano keptam viščiuikui (1,6 kg). Visiškai pakaktų 0,33 l dydžio skardinės. Kiek skaitinėjau, kepti galima ir ant stiklinio butelio. Tai visiškai, saugu, svarbu, kad butelyje viso kepimo metu būtų skysčio. Marinatą vištienai rinkitės kokį tik mėgstate patys. 



Taigi, mums reikės:
1,6 kg viščiuko
0,33 l skardinės alaus

Marinatui:
 3 skiltelių česnako
1 AŠ druskos (arba pagal skonį)
2 AŠ Provanso žolelių mišinio
2-3 VŠ aliejaus

Paruošimas:
  1. Vištą nuplauname ir popieriniu rankšluosčiu nusausiname iš išorės ir vidaus.
  2. Česnaką susmulkiname, sumaišome su likusiais marinato ingredientais.
  3. Viščiuką įtriname pasiruoštais prieskoniais (tiek iš išorės, tiek iš vidaus) ir paliekame įsiskonėti bent porai valandų. Aš marinavau maždaug 5-6 valandas.
  4. Imame skardinę ir nupilame (nugeriame) kelis gurkšnius alaus. Užtenka maždaug 2/3 skardinės.
  5. Tupdome vištą ant skardinės ir statome ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Jei turite, į krūtinėlę įsmeigiame termometrą, taip, kad jis nesiektų kaulo. Ant skardos taip pat galima išdėlioti ir stambiai pjaustytų bulvių, tačiau maniškės iškepa greitai, tad aš bulves į skardą bėriau likus maždaug 45 minutėms iki planuojamos vištos kepimo  pabaigos.
  6. Kepame iki 220 įkaitintoje orkaitėje 25 minutes, tuomet karštį sumažiname iki 160 laipsnių ir kepame apie 35-40 minučių, kol mėsos temperatūra pasieks 75 laipsnius, o įsmeigus peilį į storiausią mėsos vietą bėgs skaidrios sultys.
  7. Atsargiai, neišpilant viduje likusio skysčio,  vištą nuimame nuo skardinės, užklojame folija ir paliekame kelioms minutėms pailsėti. 
  8. Beprotiškai skanu su orkaitėje keptomis bulvių skiltelėmis bei brokolių ir spanguolių salotomis.
Skanaus!



Nusižiūrėjau: A la carte 





Prieš 1 metus: Šokoladiniai vafliai
Prieš 2 metus: Tortilijos su vištiena
Prieš 3 metus: Pasta Carbonara
Prieš 4 metus: Amerikietiški blyneliai
Prieš 5 metus: Varškės keksiukai
Prieš 6 metus: Riešutinis pyragas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...