2017 m. sausio 3 d., antradienis

Tortas "Juodasis miškas"


Nespėjau ir apsidairyti, o 2017-ieji jau čia. Galbūt dėl to, norėčiau visiems palinkėti neskubėti, apsidairyti, pastebėti, pasimėgauti akimirka. Būkite laimingi!

Tortą "Juodasis miškas" esu jau kepusi. Taigi, jau žinojau, kad bus skanu. Aušros torto variantą jau buvau išsisaugojusi, bet ji prieš pora metų taip įtaigiai dar kartą apie jį priminė, kad viskas buvo nuspręsta - Kalėdoms buvo "Juodasis miškas". Tad jau trejus metus iš eilės šv. Kalėdoms ir mamos gimtadieniui sausio mėnesį kepu būtent šį tortą. Tik štai nufotografuoti sugebėjau tik šįmet. Tortas nuostabus - biskvitas sodriai šokoladinis, o vyšnios ir maskarponės kremas šalia - tobula sąjunga! Tortas labai sotus, tad vieno gabalėlio laimės hormonų gamybai - per akis.  



Nors aprašymas ir gana ilgas, tortą pagaminti tikrai nesunku. Tiesa, torto elementų, prie kurių reikia padirbėti yra daugiau nei du (biskvitas ir pertepimas), tad laiko skirti reikės, bet sudėtinga tikrai nebus. 
Pirmą kartą kepiau amerikietišką versiją: pyragas, pertepimas, pyragas :) Visiems patiko, bet aš esu mėgėja kremų, tad kitus kartus dariau sau įprastą versiją ir biskvitą pjausčiau plonesniais lakštais. Pirmą kartą biskvitą kepiau pagal Aušros rekomendacijas - per du kartus. Iškepė du gražūs, tolygūs biskvitai. Antrą kartą nusprendžiau patingėti ir išsikepti viską vienu kartu. kaip kad, mačiau, darė Asta. Biskvitas vietoje valandos kepė gal pusantros, paviršius gerokai apskrudo, teko dangstyti, kol iškepė vidus. O ir supjaustyti, man nemokšai, buvo sunkiau. Kitus kartus vėl kepiau atskirai du biskvitus, kuriuos perpjoviau dar per pusę. Užsimaišyti tešlą biskvitui tikrai užtrunka daugiausia 5 minutes. Na, gerai - 10, įskaitant ir visus produktų matavimus.




Taigi, mums reikės (22 cm skersmens atsegamai torto formai):
Biskvitui:
300 g (2 puodelių) miltų
380 g (2 puodelių) cukraus
80 g (1 puodelio) kakavos miltelių
1 AŠ kepimo miltelių
1 AŠ valgomosios sodos
1 AŠ druskos
2 kiaušinių
1/2 puodelio bekvapio aliejaus
1 puodelio pieno
1 puodelio verdančio vandens

Šokoladiniam glajui:
90 g juodojo šokolado, sulaužyto į gabalėlius
1/3 puodelio riebios grietinėlės
15 g (1 VŠ) sviesto
1 VŠ brendžio, konjako ar romo (pyliau pastarąjį)

Vyšnių sluoksniui:
300-400 g šviežių ar šaldytų vyšnių (naudojau šaldytas)
3-4 VŠ cukraus (mano vyšnios buvo pasaldintos, tad papildomai cukraus nebedėjau)
1 VŠ krakmolo
1 VŠ brendžio, konjako ar romo (pyliau pastarąjį)

Kremui:
250 g mascarponės sūrio
900 ml riebios grietinėlės (pirmą kartą man kremo nemažai liko, menka bėda - kremas skanus, bet kiekį tikrai galima mažinti: kitus kartus naudojau  600 ml)
2/3 puodelio cukraus pudros (aš pyliau  600 ml grietinėlės - 100 g cukraus)

puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Biskvitą, kaip rašiau įžangoje, galima kepti per du kartus, arba per vieną kartą. Aš rekomenduočiau per du kartus - tokiua tveju produktų kiekį daliname iš 2 ir tešlą užsimaišome kiekvienam kepimui atskirai. Jei turite dvi vienodas formas, tuomet galima viską užsimaišyti kartu ir po lygiai padalinti į dvi formas. 
  2. Visus biskvitui skirtus sausus produktus sumaišome, prieš tai persijojus miltus ir kakavos miltelius.
  3. Kiaušinius mikseriu plakame kol užputos. Aš kartais kiaušinius išplaku su cukrumi, kol pabals.
  4. Į plakinį įpilame pieną ir aliejų, gerai išplakame.
  5. Plakinį suberiame į sausuosius produktus ir po išplakame.
  6. Galiausiai plona srove supilame verdantį vandenį ir išplakame iki vientisos masės.
  7. Gautą tešlą paskirstome po lygiai į dvi kepimo formas.
  8. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35-45 minutes, kol į biskvito vidurį įsmeigtas medinis pagaliukas ištrauktas bus sausas.
  9. Iškeptus biskvitus atvėsiname kepimo formose. Jei yra noro - biskvitus perpjauname išilgai per pusę.
  10. Vyšnių sluoksniui skirtas vyšnias beriame į puodą ir kaitiname ant nedidelės kaitros, kol išsiskirs sultys, tuomet supilame cukrų.
  11. Krakmolą ištipiname šaukšte šalto vandens, o jei naudojate šaldytas atitirpintas vyšnias, tam panaudokite prieš tai nupiltas vyšnių sultis. Krakmolą reikia ištirpinti šaltame vandenyje, kad nesusidarytų gumuliukai. 
  12. Į vyšnias supilame romą, tirpintą krakmolą, užviriname ir nuolat maišant pakaitiname apie minutę. Paliekame atvėsti.
  13. Šokoladiniam glajui grietinėlę kartu su sviestu pakaitiname puode, kol beveik užvirs (pasirodys pirmieji burbuliukai).
  14. Karštą grietinėlę užpilame ant sulaužyto šokolado ir paliekame kelioms minutėms, kol šokoladas ištirps, o tada šokolado masę išplakame. 
  15. Įpilame į šokoladą romo ir gerai išmaišome. 
  16. Kremui skirtą grietinėlę ir maskarponę išplakame, kol sutirštės. Įpilame cukraus ir dar išplakame. Neperplakame, kad negautume saldaus sviesto.
  17. Konstruojame tortą: šokoladiniu glajumi aptepame biskvitą. Man glajaus užtenka aptepti kelis biskvitus. 
  18. Biskvitą aptepame kremu, dedame kitą biskvitą, vėl aptepame kremu, tuomet paskirstome vyšnias, dedame ant viršaus biskvitą, tepame kremą ir taip toliau. Galiausiai kremu aptepame torto viršų ir šonus. 
  19. Papuošimai pagal fantaziją.
Skanaus!

5 komentarai:

  1. Aciu, Vilma, uz isbandyta recepta ir uz paminejima! smagu girdeti, kad receptas naudojamas; o tavasis tortas atrodo liuks!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai Tau, Aušra, ačiū už tokį fantastišką receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laba, tikrai puikus receptas. Bet reikia pagalbos:) pakomentuokit prašau, kokio tirštumo turi gautis tešla biskvitams - grietinės tirštumo? skystesnė? Ačiū iš anksto

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tešla tikrai gali pasirodyti skystoka. Dabar nepalyginsiu su jokiu atitikmeniu, bet tešla nebus tiršta.

    AtsakytiPanaikinti
  5. o su kokiu įrankiu jūs taip tolygiai aptepėt šonus? :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...