2017 m. sausio 23 d., pirmadienis

Tortas "Napoleonas" I-masis


Nors "Napoleonų" receptų esu prisirinkusi nemažai (jei tiksliau - 12, nors didžioji dalis vienodi), bet pirmuuoju numeriu apsiėmiau išbandyti tą versiją, kurio esu ragavusi (teisybės dėlei reikia pasakyti, kad ragaudama kartojau pora gabalėlių(3...)). Tortas tikrai buvo beprotiškai skanus ir puikiai subalansuotas. Juo vaišino mano bendravardė kolegė savo gimtadienio proga. Būtų buvusi nuodėmė nepaprašyti recepto, o paprašius - neiškepti :)
Tad šitas Napoleonas yra pirmasis bandytas, keptas šv.Kalėdoms (o vėliau ir šv. Velykoms). Nors jam naudojamas baisulinis kiekis sviesto (aišku, nuo to jis tik skanesnis), bet to riebumo tikrai nesijaučia. Ir aš turiu dar kartą įsitikinti, kad kartais valgant skanius dalykus, geriau nežinoti iš ko jie pagaminti. 
Kai pagaliau susikaupiau šio torto kepimui ir pamačiau sviesto kiekį, suabejojau (650 g!!!). Perskaičiau visus sukauptus receptus ir jau ketinau imti kurį nors iš jų, bet visgi nusprendžiau grįžti prie to, kurį ragavau ir tikrai žinau, kad bus skanu. Begaminant teko šiek tiek mažinti sviesto kiekį dėl banalios priežasties - pritrūkau. 
Rezultatas - super! Torto papločiai tiesiogi dieviški ir tirpsta burnoje (kurgi ne, kai tiek sviesto!). Tiesa, neišvengiau nesklandumų ir šiokių tokių pirmo blyno svilėsių: Skaitydama kolegės receptą pražiūrėjau dalį kremui skirto cukraus, tad saldžiamėgiams tortas buvo nepakankamai saldus; plikytą kremą gaminau pirmą kartą, tad bijojau sugadinti, o bebijodama per mažai pakaitinau ir jis buvo skystokas, ko pasekmė - truputį per sausas tortas. Tačiau nepaisant šių nesklandumų tortas įvertintas puikiai. O kai kepiau šį tortą antrą kartą šv. Velykoms, jis pavyko tobulai! Mano mama - trejus metus iš eilės savo gimtadieniui užsakinėjusi Juodąjį mišką, šiais metais užsiprašė šio Napoleono. 
Šis tortas skaniausias pabuvęs šaltai bent parą, o geriausia - pora dienų. Kadangi gamyba rekalauja vėsinimo, šaldymo, geriausia jį gaminti etapais per kelias dienas. Jis tikrai nėra labai sudėtingas kepinys, jei tik teisingai susiplanuoji darbus.



Taigi, mums reikės (nepamatavau torto skersmens, buvo gal apie 20 cm, torto lakštai kepdami susitraukia keliais cm!):
Torto papločiams:
600 g (5 stiklinių miltų
500 g sviesto (dėjau 400 g), šaldyto
200 g grietinės
1 kiaušinio
žiupsnio druskos

Kremui:
3 kiaušinių trynių
3 stiklinių pieno
1 stiklinės miltų
1 1/2 stiklinės cukraus
vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
150 g sviesto, kambario temperatūros

Spanguolių sluoksniui:
1 stiklinės spanguolių
2-3 VŠ cukraus

stiklinė = 200 ml

Paruošimas:

  1. Tešlai skirtus miltus įsijojame į dubenį. 
  2. Sviestą įtarkuojame į miltus su burokine tarka, vis paskirstant, kad nesuliptų. Pirštais dar patriname, kol gauname smulkensiu strupinius. 
  3. Sudedame likusius tešlos produktus ir išminkome tešlą. 
  4. Padaliname gautą tešlą į 7 lygias dalis, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame į šaldytuvą mažiausiai porai valandų. 
  5. Atšalusią tešlą iškočiojame ant kepimo popieriaus kaip įmanoma ploniau iki 1-2 mm storio, man pavyko iškočioti iki 29 cm skersmens, kepamt papločiai susitraukė iki maždaug 2š cm skersmens. Dedame ant viršaus lėkštę ir apipjauname. Nuopjovas kol kas dedame atgal į šaldytuvą.
  6. Kad tešla kepdama neišsipūstų didelėmis pūslėmis, kruopščiai ją subadome šakute. Kadangi tešlą kočiojau greičiau nei ji kepė, iškočiotus ir subadytus lakštus dėjau į šaldiklį, kol sulauks savo eilės.
  7. Kepame papločius iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6-7 minutes arba kol gražiai pagels.
  8. Visas nuopjovas suminkome į vieną kamuoliuką, iškočiojame ir iškepame - bus trupiniams torto papuošimui.
  9. Kremui skirtas 2 stiklines pieno užviriname su 1 stikline cukraus ir vaniliniu cukrumi. 
  10. Trynius išplakame ir įmaišome miltus bei likusią stiklinę pieno.
  11. Plona srovele, nuolat plakant, į kiaušinių plakinį supilame karštą pieną.
  12. Visą kremo masę pilame atgal į puodą ir kaitiname ant nedidelės kaitros kol sutirštės - panašiai kaip tiršta grietinė. Skubėti čia negalima - jei kremas užvirs - gausite kiaušinienę. Visas procesas užtruks apie 15 minučių.
  13. Sutirštėjusį kremą atvėsiname iki kambario temperatūros.
  14. Minkštą sviestą išsukame su cukrumi, supilame atvėsusi kremą ir gerai išplakame. Mano sviestas buvo sušalęs, tad jį supjausčiau ir įmaišiau į karštą kremą. Kituose receptuose taip ir daro, tad didelės nuodėmės nesijaučiau padariusi.
  15. Kremą uždengiame maistine plėvele, ją priglaudžiant prie paviršiaus ir dedame į šaldytuvą, kad galutinai atšaltų.
  16. Spanguolių sluoksniui skirtas spanguoles kartu su cukrumi sutrinamame blenderiu.
  17. Formuojant tortą ant lakštų dedame po kelis šaukštus kremo. 
  18. Kelis sluoksnius papildomai pertepame spanguolėmis - jas lengvai paskirstome ant kremo. 
  19. Kremo pasiliekame ir torto viršui bei šonams. 
  20. Kadangi torto lakštai iškepė ne pagal mano norą (susitraukė ir išsikraipė), aš pirmiausia tortą sutepiau, viršų ir šonus palikau nesuteptus, kitą dieną apipjausčiau ir sulyginau, o tuomet jau aptepiau likusiu kremu ir padengiau trupiniais.

Skanaus!


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...