2014 m. lapkričio 5 d., trečiadienis

(Ne)paprastas obuolių pyragas su grietine


Šis pyragas yra naujas mano mėgstamiausias obuolių pyragas. Dėl dviejų priežasčių: 1) yra labai skanus; 2)paruošiamas lengvai, greitai ir iš paprastų produktų.
Gamybos paprastumu jis yra panašus į mano anksčiau keptą greitą obuolių pyragą. Skirtumas tarp jų man yra gal tik vienas, greitasis obuolių pyragas tik iškepęs yra labai purus, bet gana sausas ir man skanesnis antrą dieną - kai obuoliai sudrėkina visą pyragą. Tuo tarpu, šio pyrago biskvitas tik iškepus yra labai minkštas ir drėgnas. Dar vienas jo pliusas, palyginus su dauguma pyragų - tai, jog vietoje sviesto ar aliejaus naudojama grietinė (vadinasi ir kalorijų mažiau! Neva tai...).
Tad leisiu sau parekomenduoti būtinai šį pyragą šį rudenį išsikepti! Aš jį kepiau jau tris kartus: vieną kartą pagal pateiktus kiekius, kitą kartą produktų kiekius mažinau dvigubai ir kepiau 22 cm skersmens kepimo formoje.




Taigi, mums reikės (26 cm skesmens kepimo formai):
4 kiaušinių (tryniai ir baltymai atskirti)
1 puodelio cukraus
1 AŠ vanilinio cukraus
žiupsnio druskos
1 puodelio grietinės (naudojau 30 proc. riebumo)
1 puodelio miltų
2 AŠ kepimo miltelių
3-5 obuolių, nuluptų ir supjaustytų

puodelis = 236 ml

Paruošimas:
  1. Trynius išplakame su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska iki purumo.
  2. Supilame grietinė ir dar paplakame.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir įsijojame į plakinį. Išplakame iki vientisos masės.
  4. Baltymus išplakame iki standžios masės ir atsargiai įmaišome. Maišome judesiu iš apačios į viršų, kad išsaugotume baltymus purius.
  5. Atsargiai įmaišome supjaustytus obuolius. Vieną kartą obuolius pjausčiau smulkiai, kitą kartą - stambiais gabalais. Pyrago skonis tikrai skyrėsi, tad darykite kaip jums labiau patinka. 
  6. Supilame paruoštą tešlą į kepimo popieriumi išklotą formą.
  7. Kepame iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 min. Svarbu stebėti ir patikrinti mediniu pagaliuku - jei neapsivėlęs tešla - pyragas iškepė.
  8. Prieš pateikiant, galima apibarstyti cukraus pudra - labai skanu :) O obuolių ir ledų kombinacijos tikriausiai net minėti nereikia, ar ne? :)
Skanaus!





Šaltinis: Gabrielės blogas

29 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Skubos darbą velnias neša :) naudoju, net labai :) papildžiau receptą, ačiū už pastabumą, Giedre!

      Panaikinti
  2. labai labai skanus, tik kodėl man obuoliukai nusileido žemyn, o neišsilaikė taip gražiai kaip jums? Pyragą pašoviau į įkaitintą orkaitę. Kame čia reikalas galėtų būti? Tikrai norėsiu dar kartą jį kepti, norėtųsi tokio gražaus kaip jums gavosi. Obuolius pjausčiau kvadratėliais nedideliais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hmm nežinau net. Šitą pyragą kepiau jau gal keturis kartus, ir kiek atmenu, visada obuoliai pasiskirstydavo tolygiai. Gali būti, kad dėl to, jog aš obuolių tikrai labai daug įpjausčiau, tad gal kai kurie gabalėliai prirėmė kitus ir neleido nusileisti žemyn? Tikrai nieko specialaus nedariau. Šiaip kiek žinau, kepant su džiovintais vaisiais ar uogomis, kad jie nensuskęstų, juos rekomenduojama apvolioti miltuose. Su obuolių pyragu taip niekada nebandžiau, bet gal suveiktų? Svarbu tik nepadauginti miltų!
      Sėkmės! :)

      Panaikinti
  3. labai skanus, neturėjau grietinės, naudojau Rimi graikišką jogurtą, labai tiko. Ačiū :)

    Jolanta

    AtsakytiPanaikinti
  4. is tiesu,labai skanus pyragelis

    AtsakytiPanaikinti
  5. Skaniai nufotografuotas! Turėtų būti itin purus. Išbandysim! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki.noreciau truputi tikslumo tas puodelis grietines tai kiek?juk puodeliu visokiu yra.

    AtsakytiPanaikinti
  7. nesuprantu, viską dariau pagal recepta - kepa valandą laiko ir košė vis tiek, kokia buvo tesla, tokia ir likusi.. gaila, kad reiks išmesti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nesuprantu ir aš. Jei tikrai viską darėte pagal receptą, tai tuomet vienintelis paaiškinimas yra orkaitė. Jos tikrai būna skirtingos ir kepa skirtingai, todėl kol kas tiesiog palikite kepti. Aš pati jau esu turėjusi tris orkaites. Visos kepė skirtingai ir dabar kartais pakoreguoju receptus bandytus su kita orkaite - kepimo laikas kartais skiriasi ir trečdaliu.
      Šiaip aš kepimo laiko atžvilgiu niekada aklai nepasitikiu receptu. Kaip kepa, visada pasitikrinu 10-15 min. iki recepte numatytos kepimo pabaigos. O vieną pyragą neseniai kepiau vietoje 50 minučių 1,5 valandos :) Bet jis iškepė ir buvo skanus :) tad gal ir Jūsiškis dar iškeps :)

      Panaikinti
    2. Tikrai orkaitės skiriasi: aš savo obuolių pyragą pas save kepu ir pas mamą, tai visiškai skirtingai gaunasi, o jau daug metų tą receptą naudoju, nors orkaitės abi elektrinės. Dar skiriasi kepimo formos, tas irgi turi įtakos daug (ar gili forma, ar negili). Naminiai kiaušiniai ar iš parduotuvės irgi įtakoja. Grietinės irgi būna skirtingos, nors tas pats riebumas. Gal į gilią formą pyragą kepėte, todėl ir žalias, neiškepė. Vat viskas kai susideda ir gaunasi skirtumai.

      Panaikinti
    3. jau seniai paliktas šitas klausimas, bet ir man tas pats gavosi. dar prieš kepdama pasiskaičiau komentarus - pagalvojau, nesamonė, kad toks purus pyragas taip ilgai keptų ,D ir tai buvo greičiausiai, nes patingėjau kaip reikiant išsukti trynius su cukrumi, tiksliau vos išmaišiau ir įdejau grietinės... grietinė paleido cukrų ir tešlai ate. bet tai supratau tik tada, kai jau valandą kepantis pyragas buvo gražiai apskrudęs luliuojantis blynas ,) gal ir jum tas pats buvo, gal ir ne, bet pasidalinu patirtimi. labai gaila, nes tikrai turėtų būt purutis skanutis pyragas ,)

      Panaikinti
    4. Taip, konditerija nėra atlaidi kampų nukirtinėjimui. :) Kartą užsisavajojusi neišplakiau tinkamai trynių gamindama tiramisu, tad teko vakgyti tiramisu sriubą, nors iki tol Tiramisu gaminau gal jau ir keliasdešimt kartų. :)

      Panaikinti
  8. ačiū, labai skanus pyragas! Švelnutis ir purutis :) Ugnė

    AtsakytiPanaikinti
  9. Pyragas skanus, tik jaučiasi kepimo milteliai. Sumaišiau su miltais ir persijojau kartus.Gal turite kokių paslaptėlių, ką daryti, kad nesijaustų?
    Tiems, kam pyragas nepasiskirsto - man labai pasitvirtino: obuolius įpjaustau pirmiausia, galima net padvigubinti obuolių normą, ir tuomet ant viršaus pilu tešlą. Kadangi tešla nėra tiršta, tai puikiausiai pasiskirsto! ;) Ugnė

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kepimo milteliai gali jaustis jei jų per daug. Bandykite mažinti jų kiekį galbūt? Man kažkaip jie nesijaučia. Aš visada naudoju Dr. Oetker kepimo miltelius

      Panaikinti
  10. Skanus pyragas,bet kepimo laikas tikrai per trumpas atrode kad jis iskepes pagaliukas nebuvo apsiveles bet prapjovus paaiskejo kad apacia nedakepus teko dar kept kisau tada i apatine lentyna orkaites ir kepiau dar pusvalandi tada tik iskepe tad kitakart kai kepsiu manau nedet kepimo popieriaus ir kept ilgiau maziausiai 50min.Alda

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Kepimo laikas labai individualus ir priklauso bent nuo kelių faktorių - kepimo formos dydis (vadinasi ir pyrago storis), orkaitės specifika. Man teko kepti pyragus bent 4 orkaitėse ir jau patyriau, kad pyragus reikia pradėti tikrinti 10 minučių iki recepte nurodyto laiko ir prieš išimant, būtinai patikrinti mediniu pagaliuku. Ir man tekę pyragą kepti dvigubai ilgiau nei nurodė receptas.
      Kepimo popierius kepimo laiko tikrai neįtakoja, tik lengviau išimti iš kepimo formos :)

      Panaikinti
  11. O miltų ne per mažai tokiam tešlos kiekiui? Nes lyginant su panašiais tikrai mažoka, spėju todėl ir susmego pyragas ištrauktas iš orkaitės (kepė dvigubai ilgiau nei pagal receptą ir išplaktas buvo pakankamai). Bet būtinai kepsiu dar kartą, tik kiek pakoreguosiu vien dėl to skonio :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pyragai dažnai susmenga dėl tešlos permaišymo.
      Aš šį pyragą kepiau jau ne vieną kartą, ir, paprastai, kai jau receptą kartoju - žiūriu į savo receptą. Kadangi man visada užtekdavo miltų, kiek parašyta, spėju susmegimo priežastis ne ta.
      Visas "triukas" šiame pyrage - labai gerai išplakti tryniai ir baltymai. Aš, būdama tinginė, visada naudoju mikserį. Šiame recepte teisingiausia būtų grietinę ir miltus įmaišyti, o ne įplakti. Man matyt sekasi, nes visada pavykdavo :) Pabandykit taip, nedėkit daugiau miltų :)

      Panaikinti
    2. Patikslinu: mikserį naudokite tik trynių su cukrumi ir druska ir baltymų plakimui. Visuose kituose etapuose - maišykite su šaukštu ar mentele.

      Panaikinti
    3. O dėl kepimo trukmės - aš jau seniai nustojau dėl to imti į galvą. Orkaitės labai skirtingos. Visada pyragus tikrinu bent 10 min. anksčiau, nei numato receptas ir nenustembu, jei reikia kepti dvigubai ilgiau (buvo ne kartą).
      Skanaus pyrago!

      Panaikinti
  12. Sveiki, as viska dariau pagal recepta, bet kepe 1 h ir vis delto liko nevisai iskepes...teko isimti nes jau per daug parudavo..kazkas netaip

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš tiesų, kažkas ne taip. Bet kas, negaliu pasakyti. Kepau šį pyragą ne kartą ir ne du, visada sėkmingai.
      Kokio dydžio skardoje kepėte, gal per mažoje? Kai kepant valandą, pyragas lieka neiškepęs, man pirma mintis kyla apie orkaitę.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...