2014 m. sausio 7 d., antradienis

Baklažanų ir pomidorų apkepas (parmigiana di melanzane)


Valgiau šį patiekalą ir negalėjau patikėti - mėgavausi kiekvienu kąsniu! Man tai buvo neįtikėtina skonio šventė, nesvarbu, kad tai paprastas patiekalas iš paprastų produktų. Skonis puikiai subalansuotas, turtingas, o pats patiekalas gana sotus. Aš dar tik atrandu baklažaną - šiais metais pirmą kartą pagaminau kažką iš jo, iki šiol jis man buvo nežinoma daržovė. O dabar (bent jau kuriam laikui) jis yra mano mylimiausia daržovė! Aišku, privalau pasakyti, kad mano nuomonė yra subjektyvi ir nebūtinai Jums bus skanu  taip kaip man, bet išbandyti ir išsiaiškinti labai rekomenduoju!
Pagaminti yra labai lengva, netgi sakyčiau elementaru, laiko šiek tiek užima (stovėjimo prie viryklės ~30 min.), bet jis tikrai to vertas!




Taigi, mums reikės (~4 valgytojams): 
2 didelių baklažanų
800 g konservuotų pomidorų*
1 didelio svogūno
4 česnako skiltelių
1 VŠ džiovinto baziliko ir kiek mažiau džiovinto raudonėlio**
druskos, pipirų
~1 AŠ cukraus
~60-100 g kietojo sūrio (aš naudojaus Džiugą)
~100 g mozzarella sūrio

*Vasarą, kai galime džiaugtis kvapniais ir gardžiais lietuviškais pomidorais, rekomenduoju, vietoje konservų naudoti juos, tik prieš dedant į keptuvę nulupti odeles (įpjauti kryžmai uodegėlę, keletui sekundžių įmerkti į verdantį vandenį, išgriebus - į šaltą - odelė nusilups labai lengvai).
**Baziliko nei džiovinto nei šviežio namie neradau, tad subėriau picos priskonių (bazilikas, raudonėlis, mairūnas).  Tiko.

Paruošimas:
  1. Baklažanus supjaustome nestoromis riekelėmis (apie 1 cm storio), išdėliojame jas vieną šalia kitos, apibarstome druska ir paliekame 15 minučių. 
  2. Keptuvėje įkaitiname šaukštą aliejaus ir pakepiname smulkiai susmulkintą svogūną.
  3. Kai svogūnas nuskaidrėja ir suminkštėja, suberiame smulkintą česnaką ir pakepiname minutę, kol paskleidžia savo aromatą.
  4. Į keptuvę supilame konservuotus pomidorus (arba smulkintus šviežius), beriame prieskonius, pagardiname druska bei cukrumi ir paliekame, karts nuo karto pamaišant, troškintis maždaug 30 minučių, kad nugaruotų skystis. 
  5. Pabaigoje paragaujame ar nieko netrūksta, jei reikia dar pagardiname.
  6. Kol pomidorai troškinasi, nusausiname baklažanus ir apkepame gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Kepame tik tiek baklažanų, kiek pasidengia keptuvės dugnas. Aliejaus pilame nedaug, nes baklažanai sugeria tiek aliejaus, kiek randa, o mes nenorime riebaus patiekalo.
  7. Kai viską pasiruošiame, imame kepimo indą, paskleidžiame trečdalį pomidorų tyrės, išklojame sluoksnį baklažanų, pabarstome trečdaliu tarkuoto Džiugo sūrio, išdėliojame pusę plėšyto mozzarella sūrio, tada vėl pomidorų tyrė, baklažanai, kietasis sūris. Ant viršaus paskleidžiame likusią pomidorų tyrę, pabarstome likusiu tarkuotu Džiugu ir plėšyta mozzarella.
  8. Kepame iki 180 laipnsių įkaitintoje orkaitėje 30 min. Jei sūris pradeda per greitai ruduoti - uždengiame folijos lapu.
  9. Patiekiame su balta duona. Vienas kartas, kai kepiau šį gėrį sutapo su Božolė (Beaujolais) atvykimu, jis ir įmažintas.
Skanaus!

Įkvėpimo ir recepto šaltiniai : Mukatanas ir Duonos ir žaidimų

P.S. Nuo pirmo karto, kai gaminau šį patiekalą, per maždaug mėnesį, aš šį fantastišką patiekalą gaminau tris kartus.

3 komentarai:

  1. Jega. kaip tik ieskojau ka cia penktadieninems kulinarinems metamorfozems surasti. skamba kaip tik mano skoniui! pirmyn i iki!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai patiko receptukas, vietoj mocarelos naudojau fetą (tik toks sūris buvo šaldytuve), šviežius pomidorus ir, kad sočiau būtų, pakepinau ir susluoksniavau vištienos krūtinėlę :) Niam ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) rezultate gavosi naujas receptas ir neabejoju, kad labai skanus, nes feta su pomidorais ir baklažanais labai tinka!

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...