2013 m. kovo 17 d., sekmadienis

Gimtadienio tortas


Šis tortas buvo skirtas mano gimtadieniui praėjusią savaitę. Labai trumpai sprendžiau dilemą ar kepti tortą iš jau išbandytų receptų, o jų jau tikrai nemažai ir labai skanių būta, ar visgi išbandyti kažką naujo. Nugalėjo noras naujienų. Šį biskvitą pasirinkau dėl dviejų  priežasčių: pirmoji - įdomus biskvito ruošimo etapas - iškeptą mesti ant žemės :D, o antroji, nors dažnai tokius pareiškimus vertinu atsargiai, ir Jums taip patariu, kad Neringa jį įvertino kaip patį skaniausią biskvitą.
Nežinau, ar aš nesu labai didelė tortų specialistė, bet biskvitas kaip biskvitas. Teisa, draugė, valgiusi tortą paprašė recepto, tai reikia suprasti, kad buvo skanus :) Pats tortas buvo skanus, lengvai paruošiamas. Jei tortą būtų valgę tik suaugusieji, būčiau dariusi visai kitą pertepimą su romu ir kava. Labai tiko mėlynės, tiesa, jų galėjo būti ir daugiau. Puiki alternatyva mėlynėms būtų vyšnios. Tik aš pamiršau jas iš anksto išsiimti iš šaldiklio.

Taigi, mums reikės (16 cm skersmens atsegamai torto formai):
Biskvitui:
3 mažų kiaušinių
65 g (90 ml) miltų (405 tipo)
20 g (45 ml) kakavos
100 ml cukraus
visi produktai turi būti kambario temperatūros

Pertepimui:
250 g mascarpone's sūrio
200 ml grietinėlės, 35% riebumo
~2 VŠ cukraus
saldintos arbatos (sulaistymui)
mėlynių arba vyšnių (naudojant šaldytas vyšnias, vyšnių sultis galima panaudoti vietoje arbatos biskvitų sulaistymui)

Paruošimas:

  1. Miltus sumaišome su kakava ir kelis kartus persijojame. Šis etapas svarbus, miltai išpurenami, į juos patenka daugiau oro ir biskvitas bus puresnis.
  2. Atskiriame kiaušinių baltymus nuo trynių.
  3. Baltymus išplakame iki standžių putų, tada po šaukštą vis paplakant sudedame cukrų. 
  4. Supilame trynius ir dar paplakame, iki vientisos masės.
  5. Atsargiai po truputį įmaišome kakavos ir miltų mišinį. Nepermaišome!
  6. Tortinės dugną išklojame kepimo popieriumi, šonų sviestu tepti nereikia. Atsargiai supilame tešlą ir išlyginame.
  7. Kepame iki 160-170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35-40 min, kol pagaliukas, įkištas ir ištrauktas bus sausas. Per anksti tikrinti nereikia, nes kepinys toje vietoje gali subliūkšti.
  8. Dabar smagioji dalis: iškepusį biskvitą išimame iš orkaitės ir metame ant žemės iš 60 cm aukščio. Atvirai sakau, nežinau ką tai duoda, nes pokyčio nepastebėjau - biskvitas nesukrito. 
  9. Dedame biskvitą su visa forma atgal į orkaitę ir paliekame visiškai atvėsti (orkaitę paliekame pravirą).
  10. Atvėsusį biskvitą perpjauname į 3-4 dalis. Man tai sudėtingiausia dalis - niekada nesugebu perpjauti gražiai.
  11. Kremui maskarponę išplakame su cukrumi. 
  12. Atskirame inde išplakame grietinėlę iki standumo ir po šaukštą įmaišome į maskarponę.
  13. Biskvitus sulaistome saldinta arbata, vyšnių sultimis, apelsinų sultimis ar kuo tik širdis geidžia. Sulaistyti būtina! Aš viską dariau nakčia ir per išsiblaškymą pamiršau sulaistyti viršutinį sluoksnį - jis buvo per mažai drėgnas.
  14. Ant sulaistyto biskvito tepame kremo sluoksnį, barstome uogas, dedame biskvitą, kremą, uogas ir t.t. ir pan.
  15. Dedame tortą į šaldytuvą nakčiai, kad susimaišytų skoniai.


Skanaus!



Šaltinis: Neringos blogas

Negaliu nepasidžiaugti dovana, kurią gavau iš kolegų:




Antrasis fotografas

13 komentarų:

  1. Sveikinu su Gimtadieniu! Mylėk ir būk mylima, gamink skaniai valgyti ir būk visada įvertinta ir tegul visi visada Tave girdi:)
    O Tortas fantastiškai skaniai atrodo:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Su gimimo diena! :) Matau, labai gerą fotografą turi. Maniškė irgi labai mėgsta prisidėti prie fotosesijų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū! :) O taip, fotografas jau tikrai su ambicijomis :) tereikia man išsitraukti savąjį fotoaparatą, ir mane jau stumia į šoną, nes jam labai reikia :D

      Panaikinti
  3. su praėjusiu gimtadieniu ;) būk laiminga ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokia miela <3
    Nors jau ir svikinau, bet dar karteli visko ko geriausia :*

    AtsakytiPanaikinti
  5. norejau parasyti, kokie miela paskutine nuotrauka <3

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) dabar kiekvienas įrašas galėtų baigtis otkia foto, nes turiu labai jau aktyvų asistentą :)

      Panaikinti
  6. Skanus, labai labai skanus tortas :)
    as dar jo skoni jauciu...
    skubiai persirasau :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...