2013 m. sausio 22 d., antradienis

Morenginiai sausainiai su riešutais: su migdolais bei su lazdyno riešutais ir šokoladui


Grįžtu iš atostogų Austrijos Alpėse, kur pirmą kartą atsistojau ant slidžių ir dėkodama Dievui, kad grįžau sveika gyva dalinuosi lengvu receptu, gelbstinčiu, kai nėra kur dėti baltymų, o išmesti gaila (širdyje aš suvalkietė). Tai vienas iš nedaugelio patiekalų/kepinių, kurį gamindama nežiūrėjau į jokį receptą. Jau esu kepusi morengiukus, kas pasirodė visai nesudėtingas reikalas, taigi, kai atliko baltymai nuo mielinių bandelių, nusprendžiau vėl kepti morengus. Kepiau improvizuodama ir neturėdama tikslo dėti rezultato čia, bet kai rezultatas gavosi puikus, ir susilaukė pripažinimo, nusprendžiau nepasikuklinti ir pasigirti. Tiesa, dėl to, kad iš pradžių neplanavau recepto publikuoti, kiekių ir laiko nefiksavau, bet pabandysiu atgaminti iš atminties, nes ir kepiau prieš gerus kelis mėnesius.

Taigi, mums reikės:
4 baltymų
200 g cukraus (vadovaujantis taisykle:1 baltymas - 50 g cukraus)
žiupsnio druskos
vanilinio cukraus
šlakelio citrinos sulčių
200 g migdolių
100 g lazdyno riešutų
~50 g juodojo šokolado

Paruošimas:
  1. Lazdyno riešutus suberiame į kepimo skardą ir paskrudiname karštoje orkaitėje (apie 180 laipsnių) kol lengvai nusilups odelė. Tada beriame ant rankšluosčio ir lengvai patriname - odelės lengvai nusiners. Susmulkiname (aš tai padariau kavamalės pagalba).
  2. Migdolus užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome (~15 minučių), kol išbrinks odelės ir lengvai nusiners nuo riešutų. Teoriškai paskui dar nuvalytus riešutus reikėtų paskrudinti orkaitėje, bat aš to nedariau ir tiesiog sumaliau su kavamale.
  3. Baltymus su žiupsniu druskos mikseriu plakame, kol pasidarys lengvos putos.
  4. Tada po kelis šaukštus pilame cukrų, vis paplakant, kol ištirps. Jei supilsime visą cukrų vienu įpu, baltymai subliukš, o cukrus neištirps. 
  5. Galiausiai supilame vanilinį cukrų bei citrinos sultis.
  6. Plakame kol baltymai pasidarys standūs ir blizgūs.
  7. Pusę baltymų atsargiai sumaišome su maltais migdolais, kitą pusę su maltais lazdyno riešutais ir tarkuotu šokoladu.
  8. Konditerinio maišelio pagalba formuojame sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Lazdyno riešutus aš sumaliau nesąžiningai, ir pasitaikantys stambesni gabaliukai vis užkišinėjo antgalį, todėl galiausiai netekusi kantrybės aš antgalį nuėmiau ir formavau paprastus blynukus. Neturint konditerinio maišelio, viską galima padaryti ir šaukštelių pagalba. Skonis nuo to nenukentės, o forma gali gautis netikėtai žavinga.
  9. Kadangi skardos buvo dvi, kepiau apie 90-100 laipsnių temperatūroje, su įjungtu ventiliatoriumi apie 1 valandą. Vėliau orkaitę išjungiau ir palikau joje juos visiškai atvėsti.
  10. Laikant sandariai uždarytus, sausainiai šiliks traškūs kelias savaites. 
Skanaus!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...