2012 m. kovo 3 d., šeštadienis

Lydytas sviestas - Ghi (ghee)



Kažkodėl labai ilgai ruošiausi ghi gamybai. Net dvejus metus. Nesuprantu kodėl, nes viskas labai paprasta. Visas procesas labai nesudėtingas ir raminantis - tiesiog stebi puode ramiai kunkuliuojantį sviestą ir karts nuo karto pamaišai. 

Man žinomos dvi tiesos, kad ant sviesto keptas maistas yra skanesnis ir, kad kepti ant sviesto nesveika, nes svieste esantys pieno baltymai pradeda degti ir virsta kancerogenu, kuris lieka maiste. Gaminant ghi, baltymai sudega ir būna nukošiami, vanduo išgaruoja ir lieka tikras grynas produktas, saugus naudoti. Ghi nedega ir nerūksta aukštoje temperatūroje, taigi, tinka skrudinimui, kepimui. Jis tinka ir košėms, sriuboms ar kitiems patiekalams pagardinti. O aromatas... Aromatas nenusakomas - atrodo pasiimčiau šaukštą ir kabinčiau. Kažkur skaičiau, kad primena riešutų aromatą. Nežinau, gal, bet viena žinau, kad aromatas dieviškas! Kiek pastebėjau, jis ir skalsesnis, jo reikia mažiau, nei įprastai kepant svieste.


Taigi, mums reikės:
Kambario temperatūros (būtinai) nesūdyto sviesto (ne riebalų mišinio)
Puodo storu dugnu
merlės ir/arba sietelio
sandaraus indo, kuriame laikysime

Paruošimas:
Yra du būdai paruošti ghi:
  1. Kai sviestas užviręs pradeda burbuliuoti, nuolat nugraibome putas. Taip mes nugraibysime visus iškilusius ir pradėjusius kaisti pieno baltymus, jie nenusės ir nebus grėsmės, kad sudegs ir sugadins mūsų ghi.
  2. Užkaitus sviestą palikti jį kaisti ir pereiti per visus virimo etapus. Aš naudojau šį metodą, nes dauguma mano peržiūrėtų šaltinių jį rekomenduoja, o ir pasirodė patikimesnis.
Taigi, paruošimas:
  1. Dedame sviestą į storadugnį puodą, kurio prieš tai nekaitiname, nes tik įdėjus sviestą į puodą jis pradėtų degti ir sugadintų visą skonį. Kaitiname ant nedidelės ugnies. Jokiu būdu neuždengiame puodo, kad vanduo, esantis svieste, galėtų išgaruoti.
  2. Sviestui ištirpus iš pradžių paviršius pasidengs puta. 
  3. Vėliau dideli burbulai (nors pas mane jie nebuvo itin dideli, tiesiog puta pradėjo virsti į burbuliukus) pradėls kilti nuo kraštų ir judės link vidurio. Burbulai po truputį didės ir padengs visą paviršių. 
  4. Dar vėliau paviršių padengs maži burbuliukai. Nuo šios akimirkos įdėmiau stebime puodo dugną - jame nusėdę paskrudę pieno baltymai ir labai svarbu jų nesudeginti. Šitam etape kiek sumažiname ugnį ir karts nuo karto pamaišome švaria sausa mentele, kad nusėdę pieno baltymai nepridegtų. Nuosėdos turi būti rudos spalvos, bet nesudegę. 
  5. Kai burbuliukai burbuliuodami vėl pavirs į mažiukus ir panėšės į putą, ugnį sumažiname iki minimumo. Jei viryklė elektrinė - išjungiame visai. Pieno baltymai jau nusėdę ant dugno ir rusvi. Nepamirštame maišyti!
  6. Kai puta pradės nykti ir pradės matytis gintarinis sviestas, puodą nukeliame nuo ugnies ir paliekame visiškai atvėsti. Kol vėsta - jokiu būdu neuždengiame.
  7. Atvėsusį ghi perkošiame per tankų sietelį ir/arba merlės gabalėlį į švarų sausą stiklainį ar indą su sandariu dangteliu. Indas turi būti sandarus, nes nuo kontakto su deguonimi ghi gali apkarsti.
  8. Ghi sviestą galima laikyti kambario temperatūroje, nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje, iki 6 mėnesių. 
  9. Šaukštas, kuriuo mes kabinsime naudojimui iš stiklainio ghi turi būti visada sausas ir švarus.
Skanių kepinių!









Šaltinis: Just home made

63 komentarai:

  1. Pas mus jo jau gatavo yra pirkti, tai aš nevargstu ;) Bet dalykas tai geras!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš atmenu tais laikais, kai maža buvau (seniaaai tai buvo), parduotuvėse buvo lydyto sviesto, nesuprasdavau kas per daiktas. O dabar tai nepastebėjau. O geras, tai ne tas žodis, virsiu dar, nes kol parašiau įrašą, stiklainis išsibaigė, nors taupiau :D

      Panaikinti
  2. Yra ir LT jo, pradedant "Sveikais produktais" ir baigiant ta pacia Maxima ;) Bet naminis turbut yra naminis, nors islaidos turbut panasios?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naminis iš gerai nupirktų pakelių bus perpus pigesnis, nei geriausia maximos akcija.

      Panaikinti
  3. o kaip su naminiu sviestu? Kažin ar pavyktu pasigaminti ghi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš net neabejoju, kad pavyktų, juk jis dar grynesnis, nei pirktiniai.

      Panaikinti
  4. Aš irgi jau seniai ruošiuosi, bet niekaip neprisiruošiu. Tu iš kokio sviesto kiekio gaminai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ~380 g (2 Dvaro sviesto pakeliai, vienas truputį "apgraužtas") :)

      Panaikinti
  5. Ghi sviesto tikrai yra Akropolio Maximoj Kaune, bet kainelė...tikliai nežinau kokio svorio bet kaina tikrai virš 20 lt (sakyčiau apie 300-400 g)
    Aš irgi vis pasvajoju apie jį, bet neprisiruošiu... :)
    O kiek Tau gavosi iš beveik 400 g sviesto? Įdomu kiek išdega to nereikalingo dalyko :)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek matosi foto. ten puslitrinis stiklainis. Pamiršau pasverti :) Kiek esu skaičiusi literatūroje, tai gaunamo ghi svoris yra apie 80 proc. naudoto sviesto svorio.

      Panaikinti
  6. 500 g Ghee (gamintojo Khanum)kaina svyruoja nuo 27 iki 29 lt, tai paciai ir dar sviestui uztaikius akcija galima zymiai zymiai pigiau pasidaryt, beto kai kurie konkurentai prekiauja pigesniu to paties gamintojo Ghi, kuriame yra priedas - kvapioji medžiaga etilo butiratas, taigi jei visgi susigundysite nusipirkti, skaitykite etiketes :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už info! Man buvo smalsu kiek kainuoja ghi parduotuvėje. Žinant jo savikainą ir gamybos paprastumą - tai beprotiška kaina...

      Panaikinti
  7. O is 1 kg sviesto (butinai turi buti nemazesnis nei 82 % riebumo, saldzios grietineles, nesudytas)iseina apie 750 g Ghee

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek aš skaičiau (nes pati pamiršau pasverti) tai taip ir yra - svorio sumažėji mas nuo naudojamo sviesto svorio - apie 20-25 proc.

      Panaikinti
  8. Ir aš niekaip negaliu prisiruošti. Ypač po to, kai prisiskaičiau, jog kai kuriems sviestas sudegė. Bet paskaičius atrodo labai paprasta.
    Matyt reiks bandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš dėl panašių priežasčių irgi tiek delsiau, na dar ir dėl to, kad beveik visada sunkiai prisiruošiu itin paprastiems dalykams.
      Bijodama nesėkmės, perskaičiau aibę šaltinių, na o iš praktikos galiu pasakyti, kad viskas tikrai labai paprasta. Svarbiausia sviestą kaitinti ant nedidelės ugnies, tuomet tikrai nebus grėsmės, kad nuosėdos pradės degti. Ir aišku nežiopsoti, nors aš bevirdama ghi ir prabudusį vaiką vėl pamigdžiau ir per skype'ą paplepėjau :) Ir nieks man nesudegė:) Taigi, pirmyn!

      Panaikinti
  9. Atsakymai
    1. :P O iš tikro, tai etiketę pamačiau, kai fotografuoti reikėjo, nebuvo kur dingt, bet pamoka gera :)

      Panaikinti
  10. Darausi Ghee pati, sviesta 87% riebumo is ukio perku turguje, dabar kainuoja 17,80 (vasara kaina buvo 18,50), beja, Rimi parduotuveje toks pats sviestas kainuoja 5,99 uz 250 g pakeli.
    Ka pastebejau, kol nebuvo pirkti 87% sviesto, pirkau 82%, tai Ghee gaudavosi maziau - 750 ml stiklainis, dabar pasigaminu 850 ml.
    Skanumelis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O, tokio sviesto reikės paieškoti, ačiū už mintį! Aš ghee po pirmojo karto ir sunkaus prisiruošimo dabar darau nuolat - visada jo pas mane būna :) Nesvietiškai geras daiktas!

      Panaikinti
  11. Įdomu, ar galima gaminti Ghee iš rūgščios grietinės sviesto, ne iš saldžios grietinėlės? Bet kokiu atveju, aš šiuo metu bandau, žiūrėsiu, kas gausis :)

    Labai dėkoju už tokį pažingsninį aprašymą, tik pradedantiesiems būtų labai naudinga, jei būtų parašytas ir laikas - kada turi atsirasti dideli burbulai, kada maži ir pan., nes man beverdant žiūriu, kad nesikeičia vaizdas, pažiūriu - ogi tik 5 min. prabėgo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl rūgščios grietinės sviesto atvirai sakau, kad tikrai nežinau - neteko su tokiu susidurti, visada ghee gaminu iš grietinėlės sviesto. Laubai laukčiau atsiliepimo, kaip sekėsi su kitokiu sviestu :)
      Dėl kiekvieno etapo laiko nurodymo, sutinku 100 proc., kad būtų naudinga, bet bijau, kad tai gali suklaidinti, nes viryklės būna skirtingos - tiek elektrinės būna įvairios, su įvairiiu skaičiumi kaitrumo padalų, o dujinių viryklių kaitra apskritai nepamatuojama. O kaitra virinant sviestą labai įtakoja proceso greitį. pasimokiau, kad verčiau niekur neskubėti, nes užtenka net ir trumpam padidinti kaitrą, kai pritrūksta kantrybės, ir visos nuosėdos pradeda degti. Ilgainiui atsiranda patirtis ir jausmas, kaip su juo elgtis. Mano pirmas ghee gaminimas irgi buvo beprotiškai ilgas, nes labai bijojau sudeginti :)

      Panaikinti
  12. Naudoju visur ir visada :) pasaka... Vilma, tavo nuoroda pasinaudosiu savo blogan įterpdama, nes nesu jo gaminusi, o rekomenduoju kitiems..tad ieškau patikimo šaltinio. :) Būsiu dėkinga ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šis sviestas pasakų pasaka :) Mačiau nuorodą ir mačiau tavo pyragą :) atrodo gardžiai be galo, ir tikiu, kad ghee jam suteikė papildomo žavesio :)
      O ghee tikrai rekomenduoju pasigaminti pačiai - tikrai lengva, o pats procesas ramina, kaip meditacija :) Aš visada jo turiu :)

      Panaikinti
  13. Dariau ghee iš sviesto padaryto iš rūgščios grietinės, tai ghee neturėjo to nuostabaus kvapo, bet skonis ir kokybė niekuom nesiskiria. Tikrai tai pasakų pasaka ir niekada negalvoju su juo skirtis. Tai ne tik skanu, bet ir sveika, maitina smegenis, reguliuoja virškinimą ir gerina imunitetą ir dar daug daugiau...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai ačiū, kad pasidalinote!!! Man buvo tikrai įdomu sužinoti rezultatus su rūgščios grietinės sviestu.

      Panaikinti
  14. Daugiau apie ghee naudą skaitykitečia: http://gyvenimas.delfi.lt/receptai/lydyto-sviesto-nauda.d?id=60315277

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šis straipsnis tik dar kartą įrodo, koks tai puikus dalykas, ačiū už nuorodą!

      Panaikinti
  15. O tai visgi kur Ghi laikomas pagamintas? Saldytuve negalima jo laikyti? Reikia kambario temperaturoje iki 6 men. laikyti?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Šaldytuve jį, žinoma, kad galima laikyti. Bet mano šaldytuve vietos ribotai, tai laikau kambario temperatūroje, spintelėje - nuo šviesos apsaugotoje vietoje :) Taip apdorotą Ghi galima laikyti drąsiai kambario temperatūroje iki 6 mėn.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Šįvakar vis spoksau į turinį stiklainėly ir džiaugiuosi: spalva, aromatu, skoniu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Valio!!! Aš atmenu, kad kai išsiviriau pirmą kartą ghi sviesto, tai visiems, kas pas mane atvažiuodavo panosėn kaišiodavau :D
      Šiap jau visai teoriškai, tai šį sviesą galima vartoti ir košėms gardinti ir ant sumuštinio tepti. Su mikseriu išplakus minkštą šį sviestą, gaunasi labai išvaizdus, purus sviestukas :) O jei dar įdėjus kokių priedų... :)

      Panaikinti
  18. sveiki, o as nesupratau.... tai jo nereikia maisyti? Ar kaip tik VISADA maisyti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 4 ir 5 punktuose parašyta, kad maišyti reikia :)

      Panaikinti
  19. o 1,2 ,3 punktuose maisti nereikia? :)

    Aciu Jums uz atsakymus ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš beveik nemaišau, nebent išlyginimui - kad ištirpęs sviestas greičiau ištirpdytų dar likusius gabalėlius. Didžiausias pavojus kai sukepę pieno baltymai pradeda lipti prie puodo dugno, tada jau reikia pradėti maišyti.
      Aš apskritai paimu puodą, dedu ant nedidelės ugnies, sudedu sviestą ir kuriam laikui pamirštu :) kai jau pradeda kristi pieno baltymas ant dugno, tada pradedu skirti dėmesį :) bet čia turint omeny, kad ghee aš jau verdu be pertraukos pusantrų metų :)
      Maišant nieko nesugadinsite tikrai, tik prie puodo reikės stovėti ilgiau :)

      Panaikinti
  20. Sveiki, bandžiau pasidaryti sviestą. Viskas lyg ir gavosi, skonis nerealus! Bet jis toks ne švelnus, kaip sviestas, bet gal daugiau panašu į taukus, kai užtepi ant duonos. Ar toks ir turi buti, ar aš kažką ne taip padariau. Dėkui už atsakymą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš nebandžiau, nes pati ghee naudoju tik kepimui, bet Virtuvės mitų griovėjai ghee sviestą siūlo suplakti mikseru, tada jis pasidaro šviesus, putotas ir labai lengvas (beplakant galima įmaišyti visokių priedų). Gal tokiu būdu apdorotas jis tepimui ant duonos būtų patrauklesnio skonio? Jei bandysite, pasidalinkite įspūdžiais :)

      Panaikinti
  21. Kokia graži spalva jūsiškio Ghi, o manasis kažkoks pilkas gavosi. Gal sudegė? Nors ir maža kaitra buvo.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai gali būti, kad pabaigoje nuosėdos truputį pasvilo. Man pora kartų irgi taip nutiko, nors ghee be pertraukos ruošiu beveik dveji metai :) Tiesa, abu kartus naudojau kitą sviestą nei man įprasta.
      Jei nuosėdos neprisvilo per daug ir nesijaučia degėsių skonio - skaniai kvepia riešutais - naudokite be baimės :)

      Panaikinti
  22. Ar tikrai nedidina cholesterolio kiekio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš ne medikė, tad tikrai nepasakysiu, bet paskaičius pirmus kelis gūglės išmestus straipsnius galiu pasakyti, kad didina :)

      Panaikinti
  23. Aš medikė, todėl atsakysiu, kad didina. Cholesterolio kiekį kraujyje didina bet kokie gyvūninės ar augalinės kilmės riebalai. Augalinės kilmės riebalai išvis yra nuodas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. opapa, dėl augalinės kilmės riebalų nežinojau :) Tik žinojau, kad margarinas tai tikrai nuodas :) beigi, kad tokios sėklos kaip saulėgrąžos. linų sėmesnys kepinami išskiria kancerogenines medžiagas, o juk iš jų daromi visi aliejai. Ačiū už papildomą info :)

      Panaikinti
    2. Nuo kada augalinės kilmės riebaluose yra cholesterolio? Dėl trigliceridų - sutinku, bet cholesterolis yra gyvulinės kilmės riebalų reikalas.

      Panaikinti
    3. Cholesterolio, kaip sudedamosios medžiagos, nėra nei gyvūninės, nei augalinės kilmės riebaluose.
      Cholesterolį gamina kepenys (nuolat), o bet kokie vartojami riebalai skatina jo gamybą. Bet kokie vartojami riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje.

      Panaikinti
  24. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Sveiki, noriu pasiteirauti - ar būtina virinti? Kiek žinau, daugelis (ir aš tame tarpe) tiesiog kaitina vandens vonelėje puodą su sviestu, net nemaišo ir putų nereikia nugriebti - viskas nusėda ant dugno (perpilant į kitą indą nuosėdos paliekamos), nesvyla. Taip kaitinamas sviestas net neužverda, tik palengva lydosi, tikriausiai ir tas vanduo taip išgaruoja iš jo. Man atrodo, kad taip geriau ir neperkaitinamas - juk svarbu išgarinti vandenį ir atskirti pieno baltymus Gaunasi gintarinės spalvos, kvapnus, saldus, lygios konsistencijos - o ką, turi būti trapus, su gumuliukais (kaip kažkur skaičiau)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Putų aš negraibau. Čia vienas variatnas ghee ruošimo. Aš darau antruoju. O jūsų aprašytas trečias variantas ir tikrai įdomus - jis tikrai apsaugo nuo susvilimo. Garantuotai išbandysiu kitą kartą. Rezultatą jūs išgaunate tokį patį kaip ir aš - gintarinės spalvos, kvepiantis riešutais, tik paprasčiau - be rizikos sudeginti :)
      Ačiū, kad pasidalinote, būtinai išbandysiu!

      Panaikinti
    2. Teisybės dėlei turiu pasakyti, kad šį gaminimo būdą nusižiūrėjau nuo visažinių supermamų http://www.supermama.lt/forumas/index.php?showtopic=932848&st=288 (300-asis įrašas). Tikrai paprasta, patogu ir skanu. Būtų tik įdomu, kad palygintų šiuos 2 sviestukus tos, kurios gamino ir kitais būdais. Aš galėčiau palyginti tik su pirktiniu
      http://ekopirk.lt/eko-produktai/maistas/aliejus-sviestas/sviestas-ghi-ghee/naturalus-lydytas-sviestas-ghi-khanum-500/ - jo konsistencija tikrai trapesnė, o skonis lyg ir toks pats :)

      Panaikinti
    3. na ghee sveisto nuo to karto kai pagaminau pirką kartą visada būna namie, vadinasi gaminu nepertraukiamai jau du metus - visada tuo pačiu metodu. :) Aš jį laikau kambario temperatūroje, tad jis visada minkštas, kreminis. Į šaldytuvą nedėjau, tad negaliu pasakyti dėl trapumo. Būtinai pabandysiu jūsų aprašytą metodą. Aš jau "atkaliau" sistemą ir virdama ghee minimaliai teikiu dėmesio puodui, bet karts nuo karto būtina pamaišyti ir visada yra rizika pamiršti ir sudeginti. Jūsiškiu metodu, spėju, tokia rizika = nuliui :)

      Panaikinti
    4. Aš laikau šaldytuve, tai sviestas gabaliukais atsilaužia.

      Panaikinti
  26. Kaip ir išsiaiškinau pati :)
    Clarified butter and ghee are not the same. Ghee is clarified butter that has been cooked longer to remove all the moisture, and the milk solids are browned (caramelized) in the fat and then strained out. This gives a rich nutty taste. Ghee has a longer shelf life, both refrigerated and at room temperature. It is traditionally used in Indian cuisine.
    http://whatscookingamerica.net/Q-A/ButterGhee.htm
    Net nežinau ar verta tiek vargti ir virinti dėl riešutų skonio - man ir manuoju variantu pagamintas labai skanus ir kvapnus :) Na, nebent Vilma, sulyginusi abu, pateiks kitokias išvadas ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl visa ko vertimas iš anglų kalbos:
      Vertimas
      Įprastas sviestas sudarytas iš riebalų, pieno sausųjų medžiagų ir vandens. Lydytas sviestas yra permatomos aukso spalvos, kas lieka po pieno sausųjų medžiagų ir vandens pašalinimo. Trumpai tariant, lydytas sviestas yra tik sviestas, kurio sudėtyje yra tik gryno sviesto. Jis turi aukštesnį nei paprasto sviesto dūmų tašką, tokiu būdu jūs galėsite gaminti esant aukštesnei temperatūrai, be to, nesuges taip greitai.
      Sviestas ghee:
      Lydytas sviestas ir ghi yra ne tas pats. Ghee yra lydytas sviestas, kuris buvo virinamas ilgiau, kad pašalinti visą drėgmę, o pieno sausosios medžiagos paruduoja (karamelizuojasi) riebaluose ir tada pašalinami. Tai suteikia daugiau riešutų skonio. Ghee turi ilgesnį galiojimo laiką, tiek laikant šaltai, tiek kambario temperatūroje.

      http://whatscookingamerica.net/Q-A/ButterGhee.htm

      Panaikinti
    2. Aha, štai kur šaknys paslėptos :) aš niekada tiap giliai nekapsčiau :) man ghee tuo ir patinka, kad galiu jį laikyti kambario temperatūroje ilgai, labai ilgai - šaldytuve nuolat trūksta vietos :) O štai lydytą sviestą laikyti kambario temperatūroje tikriausiai bijočiau :) bet eksperimento vardan būtinai reikės pabandyti :)

      Panaikinti
    3. Laukiam skonių - lydyto ir ghee - palyginimo! ;)
      Ir išvados - ar dėl ghee karamelizuoto skonio verta vargti daugiau? Nes dėl galiojimo termino... chmm... įtariu, greičiau sunaudojame, nei tas terminas baigiasi :)

      Panaikinti
  27. Na,o aš įsigudrinau pati iš grietinėlės sviestą daryti .Būna nukainuotos,išmušu ir laikau ir kameroj ar sūriam vandenyje,nesugenda.Pirmą kart gaminau ghi,skonis nepaprastas išties...paprasta ir sveika.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. mano mama daro pati sviestą :) ima iš ūkininkų pieną, nusistovėjusią grietinėlę sumuša į sviestą - super! :) Aš kažkaip dar neužsiimu tuo :)
      Beja, įdomu, kaip darot sviestą? mano mama makaluoja uždarytame stiklainyje :) Vienoje parodoje pas medžio amatininkus amčiau įdomų prietaisiuką - ant stiklainio užsukamą muštuvę sviestui :)

      Panaikinti
  28. Taip pat darau ir aš.Užsuku stiklainį ir makalai makalai :)))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. hmm, o nebandėt su mikseriu? man vieną kartą neplanuotai pavyko padaryti sviestą, kai tortui kremą plakiau :D

      Panaikinti
    2. Neteko,man kažkaip patikimiau stiklainyje.

      Panaikinti
  29. labai gerai sukasi su blenderiu

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...