2011 m. spalio 9 d., sekmadienis

Troškinys moliūge



Kai tik pas Jolantą užmačiau šį troškinuką, iš karto nusprendžiau,kad darysiu. Neužilgo tokiu gėriu pasidalino ir Ilona (jos receptas labai įdomus), tai nieko nelaukusi parsivežiau iš mamos moliūgėlį. Laukė jis ant palangės savo valandos ir sulaukė. Vakar pas mus svečiavosi draugai, tai ta proga ir moliūgas išėjo į sceną. Ir sulaukė aplodismentų. Išvaizda tokio patiekalo tikrai efektinga, o ir skonis labai labai geras. Maniškis troškinukas gavosi gana švelnaus skonio, kitą sykį bandysiu paaštrinti, bet šiaip super! Maniškis net pasiūlė paskelbti jį mano firminiu patiekalu :) Taigi, rekomenduoju labai! Paleidus paiešką visagaliame google paaiškėjo,kad anokia čia naujiena toks troškinys, taigi tiesiog prisikaičiau daug visko ir dariau iš to, ką turiu šaldytuve.


Taigi, mums reikės:
1 sveiko moliūgo (manasis svėrė ~2,3 kg)
1 kalakuto krūtinėlės
2 paprikų
2 vidutinių morkų
2 vidutinių svogūnų
2 vidutinių pomidorų, nulupta oda
3 skiltelių česnako (kitą sykį dėsiu daugiau, mes jo mėgėjai)
dėl masės galima dar įdėti smulkintos cukinijos
druskos, pipirų
krapų, petražolių

Paruošimas:
  1. Kalakuto krūtinėlę supjaustome nedideliais gabalėliais ir pagardiname mėgstamais prieskoniais beigi druska. Aš dar uždėjau truputį majonezo, viską užmaišiau ir palikau kelias valandas pasimarinuoti.
  2. Moliūgui nupjauname kepurėlę ir iš vidaus išvalome visas sėklas ir su jomis susijusius nereikalingus priedus.
  3. Jei moliūgo minkštimas storas, paploniname jį išgremžiant šaukštu, paliekant 1-1,5 cm storio sienelę. Manąjam nieko nereikėjo daryti.
  4. Ištiname moliūgo vidų ~0,5 VŠ druskos ir ~1 VŠ medaus ir paliekame.
  5. Svieste su šlakeliu aliejaus pakepiname kalakutieną. Baigiant kepti įspaudžiame česnaką, pakepiname pusę minutės ir beriame viską į dubenį, kuriame vėliau sumaišysime visus produktus.
  6. Svieste su šlakeliu aliejaus pakepiname smulkintą svogūną, kol pradės skaidrėti. 
  7. Jei dedame grybus, juos (pjaustytus plokštelėmis) beriame pas svogūnus ir pakepiname.
  8. Pas svogūną suberiame smulkintą arba burokine tarka tarkuotą morką. Kartu dedame smulkintą papriką, kubeliais pjaustytą cukiniją ir moliūgo minkštimą, jei tokio bus. Viską patroškiname 5-10 min. kad daržovės suminkštėtų. 
  9. Baigiant troškintis daržovėms įdedame stambiai pjaustytus pomidorus.
  10. Išpilame visą keptuvės turinį į dubenį pas vištieną, paskaniname mėgstamais prieskoniais, kapotais žalumynais, viską išmaišome ir pilame viską į moliūgo vidų. Moliūgą uždengiame nupjautu moliūginiu dangteliu (moliūgo kotą apvyniojame folija).
  11. Dedame moliūgą į kepimo skardelę, įpilame į ją vandens ir dedame į orkaitę.
  12. Kepame iki 190-200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Trukmė priklauso nuo moliūgo dydžio. Aš kepiau 1,5 val. Vis patikriname ar moliūgas jau minkštas (tiesiog paspaudžiant pirštu).
  13. Iškepusį traukiame iš orkaitės ir iškilmingai dedame ant stalo. Semiant moliūgo turinį, nepamirštame užkabinti ir moliūgo minkštimo - jis tikrai pasakiškai skanus!


Skanaus!


Papildyta (2011 12 05):
Dariau aš šį patiekalą dar kartą. Šį kartą naudojau liesą sprandinę. Prie aukščiau išvardintų produkt pridėjau dar pievagrybių, bei čili dribsnių žiupsnelį. Užpyliau ne sultiniu, o liesa grietinėle. Pasaka pasaka pasaka! Galvojau liežuvį prarysiu iš skanumo, kai paragavau!

Papildyta (2012 10 29):
Kadangi šis patiekalas vertas kartoti kas rudenį, taip padariau ir šiais metais. Skonis tikrai tobulas, dariau panašiai kaip pernai, bet padariau vieną klaidą - įpjausčiau bulvių. Jos nors ir pjaustytos itin mažais kubeliais, bet vis tiek, nebuvo termiškai apdorotos, kaip visos kitos daržovės, todėl net po 2 valandų kepimo išliko lengvai traškios. Kadangi mirėm iš alkio, valgėme tokias. Kitą kartą nedėčiau bulvių visai, arba keisčiau apvirtais ryžiais.  Nes kitas kartas tikrai bus, jis to vertas!

Papildyta (2014 09 13):
Šiais metais troškinį papildžiau konservuotais avinžirniais. Labai tiko!

5 komentarai:

  1. Super! Pas mane irgi balkone moliūgas laukia savo skaniosios valandos, jau beveik "morkavas" kaip ir pas tave nuotraukoje :)
    Paskendau svarstymuose, ką į vidų reikės dėti, nors tavo receptas man labai patiko! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jėga! Tikrai tą moliūgėlį siūlau taip ir sunaudoti :) Kai pjau rašiau, man (iš keturių valgiusių tik man vienai) trūko aštrumo. Bet visi pritarė, ka dpeivagrybiai ar voveraitės čia labai tiktų :) ir aš kitą sykį (jis bus dar šį rudenį, tikrai!) dėsiu kiaulieną, man rodos ji dar pridės savo skonio :) nors nežinau.... dabar kai menu, tai oi kaip skanu buvo be jokių patobulinimų.
    P.S nuotraukos tai dar prieš kepimą, nes po to jau nebebuvo kada...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikiu tikiu ;) tiksliau, po to, jau nieko nebeliko, kadangi buvo taip skanu, kad net ir moliūgą suvalgėte ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki. Į patį moliūgo vidų pilate vandens?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Ne, į moliūgo vidų nempilu. Susidaro skysčio iš pačio moliūgo ir daržovių.

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...