2011 m. rugpjūčio 26 d., penktadienis

Naminis pomidorų padažas žiemai



Ilgokai sėdėjau, galvodama kaip tiksliausiai apibūdinti šį pomidorų padažą. Žodis - nuostabus ar fantastiškas, skamba banaliai. Bet jis tikrai toks ir yra! Kai jį viriau, nesitikėjau tokio rezultato. Jis tikrai puikaus skonio - pasigailėjau, kad dariau iš pusės normos, dabar reikės daryti iš dvigubos :)

Taigi, mums reikės:
3 kg pomidorų
4 raudonųjų paprikų
5 didelių svogūnų
1 galvutės česnako*
220 ml cukraus*
5 VŠ druskos*
150ml 9% acto (aš pyliau 130 ml)
1 AŠ maltų juodųjų pipirų
1 AŠ cinamono
1 AŠ maltos kalendros
1 AŠ baziliko (naudojau džiovintą)
*žr.pastabą apačioje

Paruošimas:
  1. Pomidorus nuplikome verdančiu vandeniu, nulupame odeles ir supjaustome mažais gabaliukais.
  2. Smulkiai supjaustome paprikas, svogūnus.
  3. Sudedame daržoves į puodą, suberiame druską, cukrų, prieskonius ir verdame kol sutirštės (~1 val., priklauso nuo pomidorų). Karts nuo karto pamaišome, kad nesviltų.
  4. Padažui sutirštėjus supilame actą ir įdedame smulkintus česnakus, paverdame kelias  minutes.
  5. Viską susmulkiname blenderiu iki vientisos masės.
  6. Išpilstome į sterilius stiklainius, užsukame dangteliais ir laikome vėsiai.
  7. Iš nurodyto produktų kiekio gaunasi ~2 l pomidorų padažo.

Skanaus!



Šaltinis: AJ receptai

*per ne vienerius metus šiek tiek koregavosi kiekiai: 200 ml cukraus, 3 VŠ druskos ir 3 galvutės česnako

23 komentarai:

  1. Atrodo nuostabiai skaniai!
    Bet žinai, kaip Tu moki apibūdinti/ išgirt patiekalus, ne tas žodis, jau taip ir noris iškart lėkt ir daryt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sekmadienį bandysiu. Tik nežinau kiek tų pomidorų turiu - neturiu kuo pasverti. Bet bent 1 litrui užteks

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jis tikrai nuostabus :) Man labai svarbu patiekalo apibūdinimas. Dažnai jei kuriam nors bloge randu tik receptą, jį ignoruoju, nes nežinau ar verta gaminti ar ne. Man svarbi ir subjektyvi nuomonė :)
    Indre, bandyk, tikrai verta. Ir čia ne pyragas, kuriam labai svarbu tikslios proporcijos, neabejotinai turėtų pavykti!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Išsiviriau - SUPERINIS!!! ir taip gailiuosi, kad tiek nedaug, virsiu dar :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. O ką aš sakiau!!! :) Džiaugiuosi, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip smagu skaityt, kad tiek daug zmoniu patiko mano padazas :) Matau, kad ne veltui eksperimemntavau su ingridientais ir prieskoniais, kol radau geriausia derini :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jis TOBULAS! Aš dabar daug ką su juo valgau, nors anksčiau tik nosį riesdavau prieš pomidorų padažus :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. o aš pridursiu, kad man aštrokas. Dėjau viską pagal normą, tačiau acto man jaučiasi per daug. Šiaip sesuo, kol pilsčiau padažą į indelius, kabino jį šaukštais ir sakė, kad labai pavyko, bet kitą syki daryčiau švelnesnį ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Svarbu, kad vertas kito karto :) o dėl aštrumo/švelnumo - taip, tai subtilu ir asmeniška :) Nes aš kitiems metams (t.y. šiems) gavau užsakymą jį padaryti aštresnį, nes per švelnus :) Svarbu atrasti tikrai gerą variantą ir prisitaikyti pagal save. Tikiuosi, kad rasite savo skaniausią kombinaciją :) Ir jei netingėsite, pasidalinkite ir su manimi :) o ką gali žinoti, gal ir man patiks :)

      Panaikinti
  9. Kaip manote, ar vyno actas (6%) čia tiktų? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tokia aš ir specialistė, bet manau, kad tiktų. Aš kartais acto kiekį net pamažinu, nes pati nelabai mėgstu jausti actą, tad švelnesnis actas reikalo, manau, nesugadins.
      Pasidalinkit rezultatais! :)

      Panaikinti
    2. Taigi, rezultatai: asmeniškai man būtent vyno actas sugadino visą padažo skonį. Tiesiog per intensyviai tas actas jaučiasi. Tačiau kitiems šeimos nariams jis nei kiek netrukdė :D manau šiemet dar virsiu šį padažą, bet dėsiu normalų actą :D

      Panaikinti
    3. Vadinasi turite labai jautrų gomurį :) Šiaip iš patirties galiu pasakyti, kad dar luktelkit. Man iš pradžių tas actas užkliūdavo, bet truputį pastovėjus, visi skoniai susimaišo, ir actas taip nesijaučia. Plius visada galima prisiderinti pagal savo skomį. Pvz., mano vaiko auklė nededa kalendros, cinamono - o rezultatas vis tiek puikus. Kiekvienas ingredientas įneša savo skonį, tad galima varijuoti pagal save. Tikrai verta atrasti savo variantą - rezultatas atperka visas paieškas. Tikiuosi, kad atrasite ir savąjį :)

      Panaikinti
  10. Aš viską t.y pomidorus,papriką,svogūnus blenderiu sumaliau prieš užkaičiant puodą.Virimo pabaigoje supyliau stiklinę obuolių acto.Gavosi laaabai skaniai :)ir acto kvapas beveik nesijautė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galimas ir toks variantas - pirma sutrinti, paskui kaitinti, tik apvirusias daržovse sutrinti lengviau :)
      Smagu, kad patiko - šio pomidorų padažo stiklainėliais ir aš su mama jau kelintus metus sandėliuko lentynas užpildome. Pirktinio padažo jau seniai nebeperku :)

      Panaikinti
  11. ...iš karto viriau dvigubą porciją,bet visi kas ragavo sako druskos žiauriai daug,tad kitą kartą jos dėjau mažiau ir acto dedu visada mažiau,dar i vieną papildomai pridėjau cukinijos kubelių,atrodo tiko.Šiaip tai šis receptas geriausias iš visų kuriuos esu dariusi-gaunasi padažas o ne pliurė.

    AtsakytiPanaikinti
  12. ...iš karto viriau dvigubą porciją,bet visi kas ragavo sako druskos žiauriai daug,tad kitą kartą jos dėjau mažiau ir acto dedu visada mažiau,dar i vieną papildomai pridėjau cukinijos kubelių,atrodo tiko.Šiaip tai šis receptas geriausias iš visų kuriuos esu dariusi-gaunasi padažas o ne pliurė.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki, o sakykit, stiklainiukus prieš išpilstant padažą kaitinti reikia?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Stiklainiukus sterilizuoti būtina. Čia jau kiekviena šeimininkė tai daro savaip. Mano mama (ir aš, nes taip išmokau) stiklainius gerai išplauname su soda, o tada į kiekvieną pilame verdančio vandens (į stiklainį įdedam po metalinį šaukštą, kad nesprogtų), praskalaujame ir tada jau pilame numatytą turinį.

      Panaikinti
  14. Ačiū už reseptą.Nuostabus.Sūnus suvalgė iškarto visą stiklainiuką padažo.Aš asmeniškai kt.porcijai desiu mažiau druskos,o taip labai gardu

    AtsakytiPanaikinti
  15. Receptas tikrai puikus! Atradau jį pernai Beatos laidoje :) Bet kaip visada pasitelkiau ragavimo pojūčius ir įvedžiau savo pakeitimų: mažiau druskos ir cukraus, paprastą actą pakeičiau madeiros balzamikinių actu, jo pilu gerokai mažiau bei pridedu apie 70 ml aliejaus (alyvuogių). Ir BŪTINAI daug šakelių žalumynų (žalių): rozmarino, baziliko, petražolės (paskutinį kartą nukeliavo ir morkų lapų šakelių). O šiemet dalį acto pakeičiau geltonųjų slyvukų tyre (be priedų). Ir rezultatas buvo geresnis nei TOBULAS :) Taip, kad eksperimentuokit, ieškokit savojo tobulojo skonio ir svarbiausia - gaminkit su meile :) Jūratė :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...