2011 m. liepos 28 d., ketvirtadienis

Tortas "Juodasis miškas"


Nuostabaus skonio tortas! Sodraus, turtingo skonio. Šokoladinis, su vyšnių gaivia rūgštelėjusia gaidele. Jį gamindama neišvengiau klaidų ir nesėkmių. Apie jas - įrašo apačioje. Bet, rezultatas skonio prasme, tikrai buvo puikus. Visiems labai patiko. Tiesa, tortas gana sotus. Buvau nusižiūrėjusi jį anksčiau pas Sonatiną, bet kai susiruošiau kepti, pamačiau, kad pagal jos receptą procesas gana ilgas, o laiko tam jau neturėjau, taigi radau labai išgirtą receptą forume Supermama.lt. O kai tą patį receptą radau realizuotą Neringos blog'e ir pamačiau jos nuotraukas, abejonių neliko, kad kepsiu būtent jį.

Taigi, mums reikės (21 cm skersmens torto formai):
Biskvitams (kiekiai vienam biskvitui, tortui reikia dviejų biskvitų):
3 didelių kiaušinių
150g cukraus
100 g margarino
150 g miltų
3 kupinų AŠ kakavos
1 AŠ sodos ir ~1 AŠ acto nugesinimui

Kremui:
450 ml grietinėlės
110 g cukraus pudros arba 100 g cukraus

Įdarui:
350g vyšnių (šviežių, šaldytų, iš kompoto)

Šokolado sluoksniui:
200 g juodo šokolado
6 VŠ riebios grietinėlės

Sulaistymui:
Vyšnių likerio, sirupo ar brendžio

Paruošimas:

  1. Aš nusprendžiau pataupyti savo brangų laiką ir tešlą abiems biskvitams maišiau vienu kartu.
  2. Kiaušinius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi plakame kol kiaušinių masė pabals.
  3. Margariną ištirpiname ir atvėsiname. Atvėsusį, nuolat maišant, supilame į kiaušinius. 
  4. Dedame kakavą, sijotus miltus ir gesintą sodą. Gerai išmaišome.
  5. Pusę tešlos pilame į kepimo formą, kurios dugnas patiestas kepimo popieriumi. Va taip.
  6. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20-30 min. Patikriname su mediniu pagaliuku ar biskvitas iškepęs. 
  7. Išimame biskvitą, kepame antrą. Abu atvėsiname.
  8. Atvėsusius biskvitus perpjauname per pusę (išilgai, suprantama).
  9. Grietinėlę kremui išplakame su cukraus pudra.
  10. Grietinėlę šokoladui pilame į indą, dedame laužytą šokoladą ir kaitiname ant puodo su karštu vandeniu, kol šokoladas ištirps. Paliekame kiek atvėsti.
  11. Vyšnias nuvarviname. Manosios šaldytos vyšnios buvo saldintos. Jei vyšnios nesaldintos, pabarstyčiau jas cukrumi, kad kol ištirps - įsisavintų ir nebūtų per rūgščios. 
  12. Nuo vyšnių susidariusį sirupą sumaišome su šlakeliu brendžio. Juo sulaistome biskvitus.
  13. Torto surinkimas: imame vieną biskvito lakštą, tepame pusę grietinėlės, pabarstome vyšniomis. 
  14. Dedame antrą biskvito lakštą, supilame tirpintą šokoladą.
  15. Dedame trečią biskvito lakštą, tepame likusią grietinėlę, pabarstome vyšniomis.
  16. Dedame ketvirtą biskvito lakštą.
  17. Puošiame pagal norą. Aš norėjau, kad mano tortas atrodytų taip, tik be gėlių. Tam reikalui gaminau šokoladinį ganašą pagal šį receptą. Rezultatas aprašytas apačioje, nesėkmių skyrelyje. Rezultato pasekmė, dar labiau šokoladinis tortas, bet čia gal ne trūkumas :D


Skanaus!



Na, o dabar apie tai, kas nepavyko ar reikėtų koreguoti:

  1. Man biskvito lakštai gavosi per stori. Nors Neringos torto forma 21, o man 20 cm skersmens, bet skirtumas pagal foto atrodo didelis. Norėjau aš kiekį tešlos pamažinti, bet mama užprotestavo. kadangi kepiau jai, tai negi dabar gailinsiu, ką pagalvos...Taigi, sau kitą sykį mažinčiau tešlos kiekį.
  2. Kadangi lakštai stori, tortas aukštas, praktikos minimum, tai tortas toks pokreivis gavosi.
  3. Kadangi nepasidomėjau anksčiau, kepimo popierių dėjau į visą formą. Aišku, biskvitai nuo popieriaus klosčių gavosi kreivi, kas irgi nepadėjo surinkinėjant tortą.
  4. Mano senasis mikseris sugedo, taigi kremą plakiau jau su nauju, o jis galingesnis. Taigi to neįvertinau ir beplakant grietinėlę pamačiau, kad ji jau pradeda visrsti į sviestą. Sustojau dar laiku, bet konsistencija jau buvo kita. Skani, bet kita.
  5. Nusipirkau termometrą į orkaitę, nes seniai įtariau, kad ji manęs nemėgsta. Ir tikrai, nustačius karštį 180 laipnsių, ji įkaitino iki 220 laipsnių. Pirmas biskvitas, kol sureguliavau temperatūrą, gavo ir šilto ir šalto, taigi iškilo neblogas kauburėlis joviduryje, kurį teko nupjauti.
  6. Na ir finalui, torto papuošimas. Turėjau ambicingų planų. Pasigaminau ganašą. Palikau jį per naktį vėsti šaldytuve, kad gerai išsiplaktų, o ryte išsitraukiau šokolado gabalą... Teko tirpdyti ir tiesiog aptepti kaip glajumi. Dėl to grožis kiek nukentėjo, nes dėl nesėkmės, nurodytos punkte Nr. 3, mano biskvito kraštai buvo belekaip banguoti ir garbanoti, ir juos ketinau paslėpti su išplaktu ganašu. Su glajumi paslėpiau, bet keikiausi beveik visą proceso laiką... 
  7. Nepaisant viso vargo, tortas tikrai buvo to vertas.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...