2010 m. rugsėjo 10 d., penktadienis

Morkų pyragas


Tiesą sakant, tai vienintelis morkų pyragas, kurį esu valgiusi, bet jis tikrai nuostabaus skonio. Negana to, jei nežinotum, kad tai morkų pyragas - tikrai taip nepagalvotum. Kai kolegos jį ragavo, spėliojo iš ko gi jis. Tarp versijų buvo net apelsinai. Taigi tikrai labai rekomenduotinas kepinys. Jį kepu jau antrus metus. Beja, kepušį pyragą tik tada, kai spaudžiu morkų sultis, tada nereikia tarkuoti. Tiesiog į likusias morkų išspaudas įpilu šiek tiek sulčių (nedaug!). 

Taigi, mums reikės (26 cm skersmens kepimo formai):
3 puodelių smulkiai tarkuotų (bulvine tarka) morkų
2 puodelių (400 g) cukraus (žr.pastabą recepto apačioje)
3 VŠ grietinės
4 kiaušinių
100 g sviesto
2 AŠ (kupini) (15 g) kepimo miltelių
2,5 puodelių (375 g) miltų
1 AŠ cinamono
1 AŠ vanilinio cukraus

Puodelis - 250 ml

Paruošimas: 
  1. Morkas užpilame cukrumi ir paliekame pusvalandžiui, per kurį išsiskiria morkų sultys. 
  2. Sudedame grietinę ir išmaišome. 
  3. Išplakame kiaušinius ir supilame į morkų-cukraus masę (toliau - tešlą), išmaišome. 
  4. Ištirpiname sviestą ir supilame į tešlą, išmaišome. 
  5. Miltus, cinamoną, vanilinį sukrų, kepimo miltelius sumaišome kartu ir supilame į tešlą ir gerai išmaišome, kad neliktų miltų gumulėlių. 
  6. Įkaitiname orkaitę iki 190 laipsnių. 
  7. Pašauname pyragą į įkaitusią orkaitę ir kepame 40-50 min. Ar iškepęs - tikriname mediniu pagaliuku. Ištraukus jis turi būti švarus. Jei labai šlapias, kad ir neapsivėlęs - dar pakepame. 

Skanaus!


Šaltinis.

Papildyta (2013.10.08): šį pyragą kepu kiekvienais metais, kartais ir ne po vieną kartą. Štai šiandien jį ir vėl valgau ir pagalvojau, kad cukraus kiekį galima būtų ir pamažinti. Mano receptoriai tikriausiai pasikeitė ir norisi saldumo mažiau (pradžiai mažinčiau bent trečdaliu). Turėkite tai omeny, kai kepsite šį pyragą, o išsikepti jį aš tikrai rekomenduoju!!!

112 komentarų:

  1. Kiek reikia dėti cukraus ir kiek miltų iš tikrųjų, nes puodelių skaičius ir gramai skiriasi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kaip Jūs norėtumėte, kad sutaptų puodelių skaičius ir gramai? Aš matavau puodeliais ir svėriau, atitinkamai, pamatuotą kiekį. Miltai ir cukrus vienodai sverti negali, jei jūs apie tai, tai skirtingi produktai. Čia kaip kilogramas pūkų ir vinių. Puodelių skaičius taip pat nesutaps.
      Puodelį naudojau raudoną Nescafe, jei tokį turite, su tokiu ir matuokite.

      Panaikinti
    2. Va man cia patinka paprastai vis pasimetu kai raso kiekius esu ne kokia seimininke o cia net puodeli toki pat turiu nu super aciu labai uz recepta ir net uz puodelio aprasima 😉

      Panaikinti
    3. Tikrai labai skanus pyragas, rekomenduoju ir kitiems pasigaminti.

      Panaikinti
  2. AČIŪ, Vilma, už receptus, kol kas ką gaminau, viskas labai patiko ir tiko :)
    Kątik išsikepiau šio pyrago. Dėjau visko plius minus kaip recepte, minimaliai matuojant - gavosi puikiai, tad dėl puodukų talpų, manau, nereikėtų labai kvaršinti sau galvas... Labai skanus. O jo minkštumas... TIKRAI kartosiu. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai labai ačiū už tokį šiltą atsiliepimą! :) Džiaugiuosi, kad mano bandymai naudingi ne man vienai :)
      O dėl matavimų, tai aš visada stengiuosi, kad visiems būtų viskas aišku - vieni matuoja puodeliais, kiti gramais Aš prie pastarųjų, bet dedu pastangas, kad ir kitiems būtų paprasta :)

      Panaikinti
  3. Labai aciu uz nuostabu recepta, pyragas pavyko puikiai, labai labai skanus. Super. Dekui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Smagu, kad patiko ir kad pavyko :) Morkų pyragai gana kaprizingi, man kartą pačiai šis pyragas neiškepė dorai :) Bet esu kepusi jį nesuskaičiuojamą kiekį kartų, tad vienas nesėkmingas nesiskaito :)

      Panaikinti
  4. Aš užsikrėčiau tuo morkų pyragu, šiandien vėl kepu :) tikiuosi pavyks :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jis tobulas!!! Lengvai pagaminamas ir tooooooks skanus!!! Labai aciu, kad dalinates siuo receptu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O Jums ačiū už atsiliepimą :) Šis pyragas vienas iš nedaugelio, kurį kepu kasmet :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. gal pries 25 metus sis pyragas buvo musu gimines firminis desertas,ji kepusi moteris recepto niekam neisduodavo,tik visus svecius juo vaisindavo:) o va dabar as turiu galimybe ji kepti,nes pyrago skonis tikrai tas pats.
    Kepiau jau gal 10 kartu ir dar nenusibodo
    ACIU:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na taip, galiu įsivaizduoti, atradimo džiaugsma tuomet. Aš irgi vieno pyrago receptą panašiai medžioju :)
      Ačiū už šį šiltą pasidalinimą!

      Panaikinti
  8. Ačiū už receptą. Ir iškilo keli klausimai: 1. Ar galima kepimo miltelius keisti į sodą? 2. Man pyrago viršus pradėjo "degti", o vidurys dar buvo žalias. Viršutinę plutą nukrapščiau ir baigiau kepti. Iškepė, bet pyragas liko nelabai pakilo, liko lyg supuolęs (ar tai galėjo įtakoti naudota soda o ne kepimo milteliai).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1. dėl kepimo miltelių keitimo soda. Aš kesičiau tik dalį, nes tokiam tešlos kiekiui labai mažai grietinės, kuri sodą nugesintų ir prasidėtų kilimo procesas. Kadangi pyrago tešla sunki, tai soda, kaip pagalbininkė kepimo milteliams tikrai galėtų būti (koks pusė šaukštelio, tuomet kepimo miltelių - 1,5 šaukštelio).
      2. kiekviena orkaitė turi savo charkterį. Tą tikrai galiu patvirtinti, nes per savo trumpą kulinarinę karjerą jau pakeičiau tris. Kadangi pyrago tešla tikrai sunkoka, jai kepti reikia ilgiau laiko. Jei matote, kad viršus pradeda skrusti, o vidus dar žalias - uždenkite pyragą folijos lakštu. Kai rašiau receptą, kepiau jį kitoje orkaitėje, nei kad naudojuosi dabar. Šiais metais aš jį kepiau gal 1,5 valandos... Taigi, belieka prisijaukinti savo orkaitę :)

      Labai tikiuosi, kad pavyks išsikeptii šį pyragą taip, kad skonis atpirks visas nesėkmes!

      Panaikinti
  9. Planuoju kepti dabar, nes vyras megsta, tik bijau pradeti, nes kiek esu kepus, del sunkiu tarkiu, pyragas likdavo slapiai susmeges ( cia pagal kitus receptus ), turbut tarkuodavau per stambiai...turim sulciaspaude, turbut reikes su ja bandyt "tarkuot" :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Su sulčiaspaude tikrai pavyks! :) Aš tik su išspaudomis ir kepu (tik į išspaudas reiktų šliūkštelti ir pačių sulčių, kad būtų atstatytas balansas).
      Labai tikiuosi, kad pavyks!

      Panaikinti
    2. Dekoju Jums, begu kepti, o ar pavyko parasysiu veliau :)

      Panaikinti
  10. Siuo metu kepu si piraga, i domu kaip si karta gausis. Jau nebe pirma karta kepu. Jis labai skanus.Na as dar ir aguonu idejau:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, kepiau pyraga, viska dariau pagal recepta bet gavosi kietas ir sausas, viduriuke dregnokas, bet cia gal neiskepes, bet jei kepciau dar ilgiau tai isvis nebutu imanoma jo valgyti. Tesla netgi sunkiai maisesi, parasykite kokia tesla turi gautis? ir kaip su miltais? aciu, Diana

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila, kad nepavyko :(
      šis pyrgas tikrai nėra sausas, o turint omenyje, kad sunkiai maišėsi tešla, panašu, kad miltų tikrai per daug. Nors tešla ir neturi būti labai skysta. Jei kepėte tik su morkų išspaudomis po sulčių spaudimo, gal per mažai įpylėte sulčių, nes jų, kaip rašiau įžangoje, tikrai reikia įpilti, kad nebūtų per sausa. O miltų reikia dėti tiek, kiek parašyta arba 2,5 puodelio, arba 375 g., atitinkamai pagal tai, kaip matuojat.
      Jei viršus buvo sausas, o vidus drėgnas, labai gali būti, kad pyrgas elementariai perkepė. Aš jau įsitikinau ne kartą, jog orkaitės kepa skirtingai. Kai kepu pyragą pagal naują receptą, pradedu tikrinti likus 15-20 minučių iki numatytos pabaigos. Orkaitės dažnai kepa skirtingai, tad verčiau pasitikrinti anksčiau, kad neperkeptų, arba nepergyventi, jei tenka pakepti ilgiau. Tikiuosi, kad ši nesėkmė nepasikartos!

      Panaikinti
  12. as irgi vakar bandziau kepti, bet kazko nenusiseke. virsus ir sonai graziai apkepe, o visas vidurys neiskepes. kepiau 1val 20min... padariau isvada, ked per storas sluoksnis teslos buvo skradoj. kiek pas jus cm aukscio teslos gaunas skardoj?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš jį irgi vakar kepiau - kolegoms pavaišinti šiandienai. Galiu pasakyti, kad taip, jei tešlos sluoksnis storas - jis kepa ilgai - nes morkos suteikia drėgmės tešlai. Aš kepu 26 cm skersmens apvalioje kepimo formoje. Vakar kepiau stačiakampėje, tik nepamatavau. Iškepęs pyragas buvo gal 4 cm aukščio (negaliu pamatuoti, nes jau suvalgytas :), tai tešlos sluoksnis gal apie 3 cm? ir šį kartą kepė apie 40 min. matyt tikrai dėl to, kad tešla buvo plačiau paskleista.

      Panaikinti
  13. Kepiau ir as ta pyraga, cukraus dejau truputi maziau, bet buvo vistiek stipriai per saldu. Kepiau apie 2val. ant kokiu 170laipsniu, nors skarda panasi-24 cm skersmens. Zodziu, viduj istizusi mase, o virsus apkepes ir daryk, ka nori.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, visai nekas.
      Dėl cukraus - taip, tai absoliučiai skonio reikalas, ir aš tai pabrėžiau recepte, kad jis gana saldus, rekomenduočiau mažinti cukraus kiekį. Panašu, kad jums reikėjo mažinti gana drąstiškai.
      Dėl iškepimo - taip - šis pyragas gana drėgnas, tad kepa ilgiau, o kepimo laikas labai priklauso nuo orkaitės (greta visko jūs keptėte žemesnėje temperatūroje). Jūsų atveju dar prisidėjo ir mažesnė forma. Tie 2 cm tarp 24 ir 26 cm skersmens formų atrodo nedideli, bet iš tikro, skiriasi net 15 proc. ploto, o tai pyragų atžvilgiu daug, ypač kai jei tokie drėgni. Aš kepdama pyragus kitokio dydžio formose nei nurodyta recepte, VISADA persiskaičiuoju produktų kiekius. Labai rekomenduoju tai ateityje daryti ir jums. Sėkmės!

      Panaikinti
  14. Kepiau 2 val ir vistiek viduj zalias :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip gaila... gal pasirinkote mažesnę formą ir pyragas gavosi labai storas, dėl to neiškepė gerai?

      Panaikinti
  15. Mano namai, kvepia pyragu... dar nežinau koks skonis, bet vaizdas nuostabus .. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš labai tikiuosi, kad skonis bus ne prastesnis nei kvapas ar vaizdas :) kažkodėl ne visiems šis pyragas pavyksta, o aš net nesugalvoju kodėl, nes man jis pavyksta visada...

      Panaikinti
    2. O man tai puikiai pavyko :) ir dabar ruošiuosi kepti :)
      Manau kad nepavyksta del morku juk ne visada vienodai sulčių jos išskiria :) o gal aš meluoju :) bet receptukas super :)

      Panaikinti
  16. Rekomenduoju.....Išbandyta.....Labai skanu.....

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. och...kaip džiaugiuosi, kad patiko ir kad pavyko!!! :)

      Panaikinti
  17. Gavom iš močiutės šviežių morkų, tad nusprendžiau išsispausti sulčių, o iš likusios tarkės iškepti pyragą. Anksčiau nesu kepusi morkų pyrago, maniau, kad nelabai jie skanūs būna, tačiau šį kart nutariau išbandyt. Kepiau pagal šį receptą, viskas labai šauniai gavosi. Visa šeima patenkinta, o ir namai skaniai kvepia. Labai ačiū už šį receptą, tikrai kepsim dažniau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš labai džiaugiuosi kiekvienu sėkmingu šio pyrago iškepimu :) Kai gaunu signalų, kad jis pavyksta ne kiekvienam, visada laikau čiurikus, kai kas nors pasako, kad ruošiasi jį kepti :)

      Panaikinti
  18. Kepiau. Dabar stovi ant stalo ir laukia kol bus pradėtas valgyti. Turiu įtarimą kad viduje bus šlapokas. Tik ištraukus iš orkaitės buvo gražiai apskrudęs ir pakilęs ...Kiek pastovėjęs subliuško :( na tai ne tragedija bet......
    Kitą kartą kai kepsiu manau reikėtų morkas kiek nusunkti, nes skysčio tiesiog labai daug, gal dėl to nusėna, nes tešla gaunasi labai sunki..... Na pabandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Lauksiu atsiliepimo! Sukristi gali ir nebūtinai dėl to, kad viduje neiškepęs, jei tai nors kiek paguos... :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. isispaudziau sulciu, liko tarkiu...emiau ieskot pyrago su jusu blogo prierasu, kaip kad dazniausiai darau.. ir vualia-radau! jau pasautas orkaiten, laukiu rezultato, bet kvapas namie jau dieviskas pasklido, vos ne Kaledinis kvapas! :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. ...trys zodziai: TO-BU-LAS! :) ...labai skani traski-saldi plutele pyrago. Aciu uz puiku receptuka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš jį irgi kepiau prieš porą dienų :) nei vieno rudens nebūna be šiopyrago mūsų namuose :)
      Labai džiaugiuosi, kad patiko ir jums! ačiū už tokius gražius atsiliepimus :)

      Panaikinti
  22. Geras pyragas, o paslaptis kepimo formoje,ji turi būti su skyle.puikiai iškilo,kepsiu dar kokį savaitgalį.sėkmės.

    AtsakytiPanaikinti
  23. Kepiau šiandien, nes rytoj dukrai mokykloje morkų diena :) džiaugiuos - pavyko puikiai :) dėjau 1,5 stikl. cukraus. Viršų pabarsčiau cukraus pudra. Kepiau 1 val 10 min. Ačiū, Vilma už puikų receptą.
    P.S. Vyras sakė, kad jam šis skonis labiau primena apelsinus, nei morkas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man jis irgi labiau apelsininis kažkodėl, nei morkinis :) ech, smagu, kad pavyko ir patiko :)

      Panaikinti
  24. Vel kepiau ir idejau truputi maltu gvazdikeliu dar skanesnis gavosi.

    AtsakytiPanaikinti
  25. Ryte spaudžiau morkų sultis ir liko tarkiai. Galvoju reikėtų iškepti pyragą.Ir vyras kiekvieną kartą vis iškepk pyragą..iškepk pyragą...kaip sugedus plokštelė. Kadangi namie neturėjau grietinės ir sviesto, o iki parduotuvės nenešė kojos, tai dėjau majonezo ir pyliau truputį aliejaus, miltai buvo selenėlėm. Skonio nepagadino.Pyragas išėjo nuostabus. Drėgnas. Kas ragavo, labai gyrė. Ačiū už nuostabų receptą. Esu išbandžius ne vieną. Šis iš pirmo karto nenuvylė.

    AtsakytiPanaikinti
  26. Pirma kart kai kepiau pavyko buvo labai skanus. Va dabar tuoj kepsiu antra kartely... nezinau ar pavyks. Manau gal perdaug cukraus pridejau. Bet gal ir si kartely pavyks.

    AtsakytiPanaikinti
  27. Sveiki, noreciau labai toki pyraga issikepti, tik kl ar jo skonis toks dregnas ir minkstas kaip kekso ? Ir ar apvali atsegama 26 cm kepimo forma tiktu ? aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na, drėgnumas kaip ir skonis yra subjektyvu. Aš drįsčiau teigti, kad jis nėra labai sausas, bet ar tos drėgmės Jums pakaks - nežinau. Atsegama forma turėtų tikti, tešla tikrai nėra labai skysta. Aš visada kepdavau neatsegamose, tad mano komentaras šiuo klausimu - teorinis. Jei nuspręsite kepti šį pyragą, linkiu sėkmės, kad viskas pavyktų kaip norite!

      Panaikinti
  28. zinau, labai skanus, tik i visa sita mase dar reikia ideti 100 gr dziovintu soanguoliu pamirkytu 50 gr brendyje (galima rome ir is bedos degtineje:) va tada tai tikrai super:)))

    AtsakytiPanaikinti
  29. as dabar kepu silikonineje formoje ,tikiuosi pavyks ir bus skanu labai:):0

    AtsakytiPanaikinti
  30. Nuostabus pyragas :) ir vaikams patiko, nors nemegsta morku :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super! :) man morkos čia niekaip nesijaučia, tad maustyti morkų nemėgstančius - puikus būdas :)

      Panaikinti
  31. Sveiki, as pirma karta gyvenime bandziau iskepti morku pyraga ir gavosi nerealiai skaniai ir paskaiciusi visus komentarus didele sekmes dali sudaro orkaite, jei gerai paskirstote temperatura , virsu ir apacia tai iskepa gerai, sekmes

    AtsakytiPanaikinti
  32. Sveiki, as pirma karta gyvenime bandziau iskepti morku pyraga ir gavosi nerealiai skaniai ir paskaiciusi visus komentarus didele sekmes dali sudaro orkaite, jei gerai paskirstote temperatura , virsu ir apacia tai iskepa gerai, sekmes

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Jūrate! Džiaugiuosi Jūsų sėkme, nes kaip matote iš komentarų, ne visoms pasiseka. Ir aš Jums labai pritariu dėl orkaitės. Rašydama šį blogą, išbandžiau jas net keturias ir dabar, kartodama kai kuriuos receptus, po truputį koreguoju savo įrašus papildydama kepimo laikus, arba bent jau parašydama pastabą, kad kiekviena orkaitė turi savo charakterį :)

      Panaikinti
  33. Labai skanus! Nors aš šokoladinių pyragų mylėtoja, bet šis labai vykęs! Ir morkos nesijaučia visai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  34. O koks tiktu kremas prie sio pyrago ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš neikada kremo prie šio pyrago nedarau, bet tiktų ir plakta grietinėlė, ir grietinėlė pamaišyta su kreminiu sūriu ar su kremine varške

      Panaikinti
  35. Gavosi! Labai purus, dregnas, rudeninis, cukraus dejau perpus maziau ir pridejau dziovintu kriausiu, skanumelis! Uzskaitau!

    AtsakytiPanaikinti
  36. Superinis! Kepsim dar ne kartą! Viskas pavyko puikiai iš pirmo karto :)

    AtsakytiPanaikinti
  37. Sulaukiau daug komplimentų ir pačiai taip gera buvo...didžiavausi pati savimi. Kitą kartą žadu įdėti graikinių riešutų. Ačiū autorei už receptą!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puikiai pažįstamas jausmas :) Džiaugiuosi, kad viskas puikiai pavyko!

      Panaikinti
  38. Pyragas garuoja ant stalo, kepiau valanda, mazinau cukru kaip patariate, galiu pasakyti tik viena - NUOSTABU! Dregnas purus, nepersaldus, kepsiu ir kepsiu dar visiems kad paragaut, aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  39. Pasoviau kepti... ziuresiu kas bus, nes dejau zirniu miltu, vietoj kvietiniu ir aguonu nepagailejau :) Na ir dar banana ipjausciau :D Labai idomu kas gausis :D

    AtsakytiPanaikinti
  40. Irrr turiu pasakyti, kad gavosi SUPER! Aciu uz recepta! :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oho... žirnių miltai :) Super, kad pavyko skanus :) NOrėčiau paragauti, ar žirnių miltai man dar neišbandytas produktas. Įdomu, ar labai skiriasi skonis

      Panaikinti
  41. Pati tesla, kol dar nekepta, tai zirniu skonio, truputi is pradziu issigandau, kad nebutu morku pyragas zirniu koseje :) Bet kai iskepe zirniu visai nesijaute. Kvieciu produktams esu alergiska, tai ieskojau pakaitalo, ir atradau zirniu ir ryziu miltus, na jie brangesni, kiekis mazesnis, bet sveikesni, gliutena nera. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, kad pasidalinote! Aš gal ir nesu labai alergiška, bet spėju gliutenas ir pieno produktai turėtų būti eliminuoti iš mano spintelės ir šaldytuvo. Bet... negaliu aš be jų. Reikės paieškoti Jūsų minėtų miltų - vis sveikiau bus :)

      Panaikinti
  42. Pabandžiau ruošti šį pyragą, , matavau gramais... Kvepėjo labai skaniai. Kepiau 190 laipsnių 50 min, tikrinant pagaliukas liko švarus, nors nebuvo visai sausas. Ech, vidus žalokas, atrodo,taip, kaip nuonoje kartais būna neiškepęs sluoksnis, ne kaip jūsų nuotraukoje. Jūs labai tiksliai viską surašė, gramų pasigedau tik viename - kiek tų sulčių reikia vėl įpilti? Na maždaug - 100 ml ar mažiau/daugiau? Nes noriu vėl mėginti, kai tiek daug pyragu patenkintų žmonių :)

    AtsakytiPanaikinti
  43. Issikepem,skanus,purus,labai patiko siulau visiems.

    AtsakytiPanaikinti
  44. Manau, jums derėtų patikslinti kepimo formos dydį ir gal net formą (stačiakampė skarda kaip bulvių plokštainiui ar apvali tortinė). Juolab, kad pati pastebėjote, kad kartais kiekvienas cm gali būti svarbus.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilija, dabar visada stengiuosi parašyti formos, kurią naudojau dydį. Dažniausiai tai parašau prie "Taigi, mums reikės". Čia taip pat tai parašyta - 26 cm skersmens forma :)

      Panaikinti
  45. Kiekkepu tai apacia svyla,virsus neapskrudes,jei apskrudinu ,vidus vis vien zalias lieka

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gali būti orkaitės ypatumai. Prieš tai turėtoji, kaip paaiškėjo nusipirkus atskirą termometrą kaitindavao 40 laipnsių daugiau, nei nustatydavau.
      Bandykite mažinti kepimo temperatūrą, uždenkite viršų folija ar kepimo popieriumi.

      Panaikinti
  46. Ka tik paragavome pyrago, gavosi puikiai, kadangi mano forma 24 cm skersmens tai kepiau valanda laiko, iskepe puikiai 😊 aciu uz recepta 😊

    AtsakytiPanaikinti
  47. Labai skanus gavosi. Nesukrito, nesausas ir nešlapias, gražiai apskrudo, kvepėjo visi namai. Kepiau apie 55 min. 180 laipsnių. Kepimo forma - su skyle viduje. Trynius išplakiau atskirai, baltymus taip pat. Vietoje kepimo miltelių dėjau arb. šaukš. sodos gesintos obuolių actu. Dėkoju už receptuką!

    AtsakytiPanaikinti
  48. Pyragas superinis! Kepu jau 100-aji karta :) mano seimynai labai patinka, ypac tetukui :) vis praso iskepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  49. Sveiki, kepiau šį pyragą šiandien. Išėmus iš orkaitės sukrito šiek tiek. Ar jis turi būti purus/sausas? ar drėgnas? manasis gavosi drėgnas. Skonis, tiesa, labai geras :) įtariu per daug įdėjau tarkių (daugiau negu nurodyta recepte), tarkavau bulvių tarkavimo mašina. Gal tarkuojant bulvine rektų šiek tiek tarkius nuspausti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei pyragas drėgnas, bet ne tešlinis ir nėra jausmo, kad neiškepę - tuomet nėra bėdos. :) Manasis paprastai būna minkštas, purus ir saikingai drėgnas, nėra sausai sprangus. Faktas, jog morkų kiekis ar jų sultingumas tikrai įtakoja pyrago tekstūrą.

      Panaikinti
  50. Aciu uz recepta! Gavosi laaabai skanus pyragas . Morkas tarkavau labai smulkia burokine tarka, cukraus dejau tik 7 saukstus.

    AtsakytiPanaikinti
  51. Superinis pyragas!!!kepu n-tąjį kartą.visaip bandžiau...ir su razinom ,ir su abrikosais,su graik.riešutais...morku dedu žymiai daugiau nei recepte😉cukraus visuomet dedu apie 200 ir pilnAi užtenka.dalį miltų keičiau migdolų miltais...apelsino žievelę nutarkuoju ir sultis išspaudžiu į tešlą,žodžiu kaip bekepčiau,visada puikiai pavyksta.

    AtsakytiPanaikinti
  52. Tobulas morku pyragas! ne karta ji kepiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  53. ar galima vietoje grietines deti jogurta?

    AtsakytiPanaikinti
  54. Ačiū super �� skanu

    AtsakytiPanaikinti
  55. Dieve koks jis skanumo ka tik iškepėm.

    AtsakytiPanaikinti
  56. Kokia turi būti tešlos konsistencija? Man gavosi tiršta, sakyčiau grietinės tirštumo, arba tirštesnė nei bulvių tarkių blynams ir skystesnė nei tarkių cepelinams. Kepiau 190 C temp. 1 val ir 170 C 30 min. Pyragas sukrito, gavosi sukepęs išorėj ir šlapias viduj. Suvalgėm ir tokį, bet buvo liūdna.

    AtsakytiPanaikinti
  57. na tokia konsistencija kaip ir turėtų būti. Neturiu atsakymo, kodėl taip nutiko :( man kažkaip visada pavyksta. Bet gal todėl, kad aš visada naudoju morkų "išspaudas" po sulčių spaudimo ir kažkiek įpilu pačių sulčių. Kažkaip visada pavyksta...

    AtsakytiPanaikinti
  58. Šis pyragas nerealus, labai kvapnus, drėgnas, minkštas, nu tiesiog labai labai!!! Kepiau jau daugybę kartų ir niekaip nenusibosta :D o jau kokiu greičiu suvalgomas! :D Ačiū už patį geriausią morkų pyrago receptą

    AtsakytiPanaikinti
  59. kepiau du kartus, abu kartus sukrito, neiskilo, nesuprantu ka darau blogai, bet miltu kiekis mam regis klaidingas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila. Aš visada kepu vadovaudamasi šiuo receptu. Visada sėkmingai.

      Panaikinti
  60. Patarkite, ką daryti. Kepiau 50 min., po to dar tris kartus po 10 min. pdatęsinėjau, tešla viduryje kaip žalia, taip žalia. Kraštuose viskas gerai, puru, skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  61. O gal buvo morkų per daug? Dėjau 600 g, nes puodeliai labai reliatyvu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Alexia, baisiai gaila, kad kepinys nepavyko. Žinau ką tai reiškia ir labai nesmagu dėl to. Mano puodelis yra 236 ml (nescafe raudonas, gal net ir turite :) O kokio dydžio kepimo formoje kepėte (manoji 26 cm skersmens apvali)? Nors maniškis, kaip matote iš foto tikrai nebuvo plonas, bet visada iškepa puikiai. Pirma mintis man visa būna - orkaitė. Aš visada pyragus tikrinu 5-10 minučių anksčiau nei numatyta receptuose ir kartais būna, kad tenka kepti visu pusvalandžiu ilgiau. Turėjau reikalų su 3 orkaitėmis ir net savo pačios receptais vadovaudamasi, pakeitusi orkaitę, pastebėdavau, kad kepimo laikas skirias. Antra priežastis, man gal mažiau tikėtina, gal Jūsų morkos labai sultingos... Trečia - miltai. Aš vienu metu rašydavau kokius naudoju, bet, deja, nustojau. Aš pati naudoju dvi rūšis miltų, o pyragams - 405D tipo. MIltų tipas tikrai turi įtakos, tik nežinau ar jau taip labai, kad net neiškeptų viduriukas. Aš visgi nurašyčiau ant orkaitės. Šį pyragą aš kepiau savo dviejose orkaitėse ir tikrai ne vieną kartą - kepu kasmet, tik šiais metais dar nekepiau, bet po Jūsų komentaro būtinai pasversiu morkas ir iškepsiu dar kartą, kad galėčiau patikslinti receptą.

      Panaikinti
  62. Ačiū labai už atsakymą. Mano ir forma buvo 25 cm, ir miltai 405D. Viršus jau pradėjo juoduot, o viduriukas buvo žalias. Prakeikimas! Ten kur iškepė, tai buvo labai skanu. Reiktų kitą kartą pabandyt su tūrio matuokle morkas sunormuot.Tą puodelį žinau, bet jo neturiu :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kaip kiti pyragai kepa? Viskas gerai? Nes man viena orkaitė tokius pokštus krėtė, nusipirkau termometrą ir paaiškėjo, kad ji man "užmesdavo" apie 30 laipsnių kaskart. O aš niekaip nesuprasdavau, kodėl mano visi kepiniai pirmiau sudegdavo, nei iškepdavo :)
      Be to, aš nuo vidurio kepimo dar užmetu akį į orkaitę ir jei matau, kad skrunda ne pagal planą, ant viršaus užmetu folijos ar kepimo popieriaus lakštą.

      Panaikinti
  63. Su kai kuriais pyragais yra buvę tokių bajerių ;-) Bet būten su tais, kurių tešla skystoka.

    AtsakytiPanaikinti
  64. Jau kepiau. Skonis toks pat kaip mano mama kepdavo. Ji į tešlą dar dėdavo žiupsnelį maltų gvazdikėlių. Laaaabai skanu.

    AtsakytiPanaikinti
  65. Ką tik išbandžiau - išėjo puikus pyragas, be galo skanu! Cukraus dėjau gerokai mažiau - nepilną puodelį, man visiškai pakako (ech, atpratau nuo itin saldžių kepinių, net visus vaikystės pyragus kepdama dabar cukraus dedu mažiau). Miltus naudojau šviesius speltos. Ir dar pagardinimui įdėjau pasmulkintų graikinių riešutų. Valgom pirštus apsilaižydami :)

    AtsakytiPanaikinti
  66. Puikus pyragas velykoms! Kepu kiekvienais metais kai radau receptą. Tai dabar bus jau 7-tos velykos! Viską matuoju su standartiniu puodeliu ir gaunasi puikiai! Ačiū už puikų receptą! 🐣🪻

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, kad priminėte šį pyragą. Kepiau anksčiau be skaičiaus jį, vėliau užėmė vietą kiti pyragai :)

      Panaikinti
  67. Atradau Jūsų pyragą, kurį paskelbėte prieš 13 metų! Kiek daug tarkių jis sunaudoja, kur buvau anksčiau?? Bet turiu esminį klausimą. Labai atidžiai daug kartų skaičiau receptą ir visus komentarus, bet vis tiek liko neaišku: kokios konsistencijos turi būti tešla? Gal galėtumėte ją apibūdinti? Miltų dėjau 2.5 panašaus puodelio, jie svėrė tik 300g, o iš tešlos galėjau kukulius lipdyti. Tai liko neaišku, ant kiek su sultim "atstatyt tą balansą", koks galutinis masės keliaujančios į formą tirštumas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šį pyragą kepiau ne vienerius metus, dejau, au kuris laikas nebekepu. Pakęst negaliu kai mano mama sako receptus "iš akies", bet su šituo pyragu aš taip ir darydavau su sulčių įpylimu - iš akies. :) Miltai miltams nelygu, dėl savo drėgnumo ir tipo. Be to, mano sulčiaspaudė sena ir, gali būti, ne to kia efektyvi, tad ir tarkiai galbūt šlapesni. Jei gerai atmenu, tešla buvo tirštos grietinės konsistencijos. Šiaip originaliame recepte naudojamos tiesiog tarkuotos morkos, tad reikia į tai atsižvelgti ir kompensuoti išspaudų drėgnumą. Tad naudojant tarkius reikia atsikalibreuoti receptą pagal turimus produktus. Sėkmės!

      Panaikinti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...